Kad vam se baš i ne trči

Imate slabu upalu mišića, niste motivisani nimalo i dvoumite se da li da trčite ili pauzirate tri dana.

1346
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Ako vam treba malo podstreka i dodatne motivacije evo par savjeta:

1. Obucite odjeću za trčanje. To je prvi korak. Većini je dovoljno da osjete na sebi majicu i helanke/šorc i već je malo lakše. Čak i ako ne odete da trčite izgledaćete kao trkač u kući, a ne obična ljenčuga ispred TV-a.

2. Pogledajte raspored treninga. Koliko će na njega uticati ako preskočite današnji trening? Da li će to značajno smanjiti sedmičnu kilometražu? Kada vam je sljedeća trka? Koliko ste treninga propustili do sada? Ovo su savršena pitanja kojima sebi možete nabiti osjećaj krivice ako ne odete na trčanje.

3. Šta ste jeli danas? Jeste li smazali hamburger za ručak? Ili neki sočni kroasan sa kremom uz jutarnju kafu? Burek? Velike su šanse da je odgovor pozitivan, a u tom slučaju – vjerovatno ćete htjeti to sve da istrčite.

4. Izađite napolje i sjedite. Ponekad je dovoljno samo da se odvojite od TV-a, telefona, laptopa i motivacija će doći. Gedžeti su odlični demotivatori. Udahnite malo svježeg vazduha i sjedite napolju. Vjerovatno ćete poslije nekog vremena poželiti da ipak trčite prije nego da se vratite u kuću.

5. Podesite tajmer. Dajte sebi neko vrijeme da pročitate nešto, pogledate FB, seriju, ali kada se oglasi tajmer – vrijeme je za trčanje.

6. Trčite svojom omiljenom stazom. Obradujte se nekim laganim trailom (ako imate takav teren u blizini). Isprobajte novu stazu koju već odavno planirate da istražite. Bilo šta od ovog što će vas natjerati da krenete.

7. Skinite novu muziku. Čak i ako niste ljubitelji trčanja uz muziku, ovo nekad može da bude motivišuće.

I na kraju, ali ne manje važno:

8. Zamislite koliko ćete se dobro osjećati poslije treninga. „Samo ste na jedan trening od dobrog raspoloženja“. I znate da je to tačno.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakUZ ADIDAS ALPHABOUNCE OSLOBODITE SVOJU STRAST ZA TRČANJEM
Sljedeći članakMoja ekipa iz parka
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.