KLUB 300+ MARATONA: 300, 500, 1.000, 2.000 istrčanih maratona… gdje je kraj!?

Ako ste planirali, ili ste blizu da istrčite 300 ili više maratona, vrijeme je da se javite gospodinu Takatoshi Yoshinu iz Japana (inače generalnom sekretaru Full Hyaku Cluba, ili japanskog “Kluba 100 maratona”) da vas uvrsti u tabelu “World Megamarathon Ranking 300+” (e-mail adresa: fh007@mg.scn-net.ne.jp).

1776
37-godišnji Danac Ulrik Pihl je već istrčao 514 maratona
Banner

Piše: Ersan Bijedić

OK, istina je ipak da smo daleko od te priče. Bh. olimpijac iz Atlante 1996., Islam Đugum, je u medijima istupao da ima oko 80 istrčanih maratona, pored njega lično ne znam da je neko blizu (što ne znači da nije!) “Klubu 100 maratona”, a kakav razumljivo u BiH onda formalno i ne postoji.

Drago Boroja

U Hrvatskoj je to nešto ozbiljnija priča (Franjo Lončar je nedavno istrčao 250. maraton i cilja na Klub 300+), ali na Balkanu samo Srbija ima “Klub 100 maratona” i jedinog predstavnika na listi “World Megamarathon Ranking 300+”: Dragu Boroju koji trenutno dijeli 366. poziciju sa 382 istrčana maratona.

Takva cifra sama po sebi djeluje impresivno, a on je ipak 366. na svijetu. Prvi je doktor medicine iz Hamburga, danas 61-godišnji Nijemac Christian Hottas, koji je pri posljednjem ažuriranju tabele imao 2.576 istrčanih maratona i po tome je svjetski rekorder. U razgovoru za Spigel, Hottas je ispričao da je posljednji trening odradio još 1999. godine jer trči tri – četiri maratona sedmično.

Christian Hottas

– Do 1993. sam trčao takmičarski, poslije sam počeo raditi kao doktor, rekao je Hottas čiji je lični maratonski rekord 2:59.

– Neko ide u pozorište ili kafić, ja volim trčati. Koristim samo dva do četiri jednostavna para patika godišnje. Tajna prevencije povreda je u sporom trčanju. Moj ukupni godišnji trkački budžet je oko 2.000 eura tako da treba dobro izračunati u šta ih potrošiti. Trčanje maratona je lijep “paralelni život”, ali mi je stvarni život još uvijek važniji, izjavio je Hottas i istakao da mu je zdravlje odlično.

Žena sa najviše istrčanih maratona (2.049) je također iz Njemačke, Sigrid Eichner. Njen lični rekord je 3:33, a trčala je i neke od najtežih ultramaratona, kao Badwater. Sa 77 godina je i dalje aktivna.

– Jednom mi je doktor rekao: “Imaš određenu količinu energije i kad je potrošiš, umireš”. Ne vjerujem u to, mislim da energiju možeš izgraditi, kazala je Sigrid Eichner.

Sigrid Eichner

Iz “World Megamarathon Ranking 300+” kluba ističu da je u njihovoj družini manje ljudi nego onih koji su lansirani u svemir ili planinara koji su dosegli vrh Mount Everesta. Iz kluba ostavljaju mogućnost da lista možda nije potpuna, pa su samim tim svi oni koji su blizu ovom postignuću pozvani javiti se Takatoshi Yoshinu. Lista se u saradnji sa nacionalnim klubovima “100 maratona” ažurira dva puta godišnje, 30. juna i 31. decembra.

U koloni 3 tabele je “FM” – F znači “full marathon” (puni maraton) i odnosi se na trkače koji trče samo maratone, a M “megamarathon” i odnosi se na one kojima se uvrštavaju maratonske dionice iz ultramaratona. Ostala objašnjenja kolona su na dnu tabele.

Vaši komentari

Banner