Šest običaja koji vas sprječavaju da trčite

Iako svi pretežno znamo koliko trčanje i fizička aktivnost generalno mogu doprinijeti ukupnom zdravlju pojedinca, mnogima je jako teško pokrenuti se iz svojih kauča ili jednostavno ugurati u svoj kalendar tri ili četiri treninga sedmično.

1495

Moje trčanje – www.trcanje.net

I pored svih obaveza moguće je pronaći u svom rasporedu tih par slobodnih sati, ali ih često potrošimo na drugi način zbog ustaljenih navika koje nas ponekad pokolebaju.

Na neke od tih navika ćemo vas podsjetiti u sljedećim redovima.

Ne jedete prije ručka

Možda niste gladni u jutro ili ste prezauzeti da bi doručkovali, ali to nije dobro ukoliko poslije želite odraditi trening. Doručak će vam dati energiju i osjećat ćete se spremnim za trčanje.

Društvene mreže

Vrijeme koje provedete na društvenima mrežama nastojeći objaviti nove statuse, fotografije ili pročitati još jedan depresivan politički tekst, samo vam oduzimaju vrijeme koje ste mogli provesti radeći na sebi.

Prekovremeni rad

Prekovremeni rad, odrađivanje posla kasno u večer i sav stres koji može donijeti svakodnevnica na poslu sigurno nisu nešto što će olakšati vježbanje. A u isto vrijeme nam treba upravo treningom uvećana energija za izdržavanje tolikih obaveza. Jedno od rješenja je trening pomjeriti na vrijeme prije dnevnog posla.

Gledanje TV-a do kasno

Dobar trening počinje noć prije. Trkač mora imati dovoljno sna kako bi se tijelo rekuperiralo, a pojedinac se sutradan osjećao dovoljno svježe. Tome sigurno neće doprinijeti gledanje TV-a do kasno u noć. Bez sna trkač se osjeća iscrpljeno i automatski je više podložan povredama.

Sjedenje

Već je poznato da se “sjedenje smatra novim pušenjem”. Što više sjedite, automatski je vjerovatnije da nećete ispuniti preporučenu dozu dnevne fizičke aktivnosti, a time i pogoršati vlastito zdravlje. S obzirom da je realno da su mnogi od nas “zarobljeni” u kancelarijama po osam sati, bilo bi dobro da svako malo napravite pauzu, ustanete, pokrenete se i napravite par koraka.

Druženja

Lijepo je druženje sa prijateljima i familijom, ali ukoliko svaki dan izlazite i prihvatate sve pozive, na kraju će patiti fizička aktivnost. U takvim situacijama obično ruku pod ruku ide i konzumacija loše hrane pa i alkohola, a što će sigurno uticati na vaše trkačke ciljeve. Za ispunjenje želje za druženjem nije loša ideja probati pronaći trkačku grupu s kojom ćete ujedno moći ispuniti i trenažne ambicije.

Vaši komentari

Banner