Trčanje u “pretis loncu”

Zima za trkače u pojedinim dijelovima naše zemlje osim hladnoće, snijega i leda donosi i sasvim neočekivane izazove.

2737
Sarajevo
Banner
Banner
Banner

Piše: Dražen Filipović

Ovih dana svjedoci smo krajnje nepovoljnih vremenskih uslova u brojnim bh. gradovima i povećanog aerozagađenja.

Zima je već pokazala svoje zube, a sa njom dolazi uobičajeni problemi dodatnog zagađenja zbog brojnih toplana te manjka vjetra. Ovaj efekt „pretis lonca“ kada danima ne vidite nebo, a kamoli sunce, kada zrak možete doslovno žvakati, navodi mnoge na pitanje: Koju korist sada imam od trčanja?

Aerozagađenje je nažalost naša realnost te brojna istraživanja upozoravaju na stvarne opasnosti za trkače, osobito od oboljenja respiratornih organa. Trkači tako nažalost spadaju u kategoriju osoba koje su najviše pogođene nečistim zrakom. Ovo svakako ne mora, niti smije biti razlog da cijelu zimu proglasimo hibernacijom od trčanja. Tako bi mukom stečena trkačka forma do proljeća gotovo nestala.

Zato donosimo par savjeta kako se dodatno zaštiti od aerozagađenja tokom zime.

Redovito provjeravajte kvalitetu zraka u vašem gradu/mjestu

Brojni gradovi imaju mjerne stanice koje pokazuju trenutnu kvalitetu zraka, a neke od njih možete pronaći na stranicama nevladine organizacije Eko Akcija. Svakako izbjegavajte indekse kvalitete veće od 100, osobito ako planirate duže i intenzivnije treninge gdje je naš organizam dodatno izložen aerozagađenju.

Izbjegavajte jutarnje i večernje sate za trčanje

Iako je zbog kratkoće dana gotovo nemoguće naći dobar termin, pokušajte se prilagoditi. Aerozagađenje je osobito povećano u večernjim satima kao i ranim jutarnjim satima kada svi žure na posao.

Skratite treninge ukoliko su uslovi nepovoljni

Ovdje je bitno dobro procijeniti uslove, dobra trkačka forma je bitna, a naše zdravlje je još bitnije. Zimi čuvamo svoju trkačku formu ili gradimo bazu za proljeće, stoga skraćeni treninzi u lošim uslovima neće škoditi.

Koristite zatvorene prostore za treniranje

Fitnes centar ili vlastita soba zimi ispada kao dobra solucija ne samo zbog hladnoće nego i zbog nečistog zraka vani. Osim trake za trčanje, vježbi snage u ovakvim prostorima možete raditi brojne aerobne vježbe i tako i dalje ostati u formi.

Bježite u brda

Koristite slobodne dane da pobjegnete iz gradskog smoga u brojna izletišta i planine i tako doživite pravu čar zime. Cross trening svakako neće škoditi vašoj formi.

Vaši komentari

Banner