Deset novogodišnjih trkačkih odluka

Kraj godine je vrijeme kada planiramo i donosimo odluke za sljedeću. Bilo da se radi o odluci da smršavimo, trčimo više i duže, ili želimo ostvariti bolje rezultate na utrkama, svakako nam treba neki plan.

1331
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

1. Postavite konkretne ciljeve
Ciljevi su ti koji nas motiviraju da vježbamo i trčimo više. Osim glavnog cilja odredite i niz manjih kako bi vaša motivacija stalno rasla. Recimo,ako planirate sljedeće godine trčati svoj prvi polumaraton, odredite i par drugih ciljeva, kraćih utrka, koje ćete trčati prije glavne utrke.

2. Razmišljajte pozitivno
Pozitivne misli su veliki motivator za svakog trkača. Samo na taj način možete postepeno doći do svojih najvećih trkačkih ostvarenja.

3. Planirajte realno
Duži periodi treniranja jesu garancija uspjeha. Svoje planove uskladite sa svojim realnim mogućnostima.

4. Planirajte postupno
Najprije povećajte broj sedmičnih treninga, zatim obujam treniranja, a tek onda i intenzitet pojedinih treninga.

5. Izgradite dobru trkačku bazu
To podrazumijeva aerobne vježbe i vježbe snage koje možete raditi i pomoću same težine vašeg tijela. Jaki mišići garantuju bolju formu trčanja kao i manju mogućnost ozljeda.

6. Pazite na vaše tijelo
Zagrijavanje prije i istezanje nakon treninga su dobra stvar za zdravlje trkača.

7. Trenirajte raznoliko
Ovo je jako važno kako bi ostali motivirani. Različite vrste treninga i sportova pomažu da ostanete fokusirani i smanjite osjećaj dosade zbog čestog ponavljane istih.

8. Pravite pauze
Sport može postati ovisnost, zato je dobro planirati dane odmora, pa i duže odmore po potrebi. Dobar i kvalitetan odmor potreban je svakom trkaču.

9. Jedite raznovrsno
Za dobre rezultate potrebna je energija. Pokušajte se hraniti sezonskim namirnicama, domaćim proizvodima prilagođenim vašem planu treninga. Suplementaciju koristite samo u za to predviđenim situacijama.

10. Nagradite se
Nakon napornih treninga dobro je počastiti samog sebe stvarima koje volite. Tako ćete ostati bolje motivirani na putu do ostvarenja cilja.

Vaši komentari

Banner