Veza između vitamina D i trčanja

Zahvaljujući današnjem načinu života, sunčeva svjetlost može nekada da nam zvuči kao mit. Ako trčite rano ujutru ili naveče, a između toga cijeli dan provedete na poslu u zatvorenom, propuštate dnevnu sunčevu svjetlost. To može da dovede do toga da se osjećate tromo, slabo, depresivno, pa i da trčite sporije.

3344

Pripremila: Ljilja Lukić

Istraživanja su pokazala da postoji niz negativnih efekata na zdravlje zbog nedostatka sunčeve svjetlosti, što dovodi i do nedostatka vitamina D.

Posljedice toga su mnogobrojne – od slabe gustine kostiju do lošeg imuniteta, što dovodi do dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Takođe, istraživanje je pokazalo da nedostatak vitamina D može negativno da utiče na kondiciju i trčanje.

Osim na kosti, vitamin D utiče i na mišiće.

Vitamin (koji u stvari i nije vitamin), dolazi iz sunčeve svjetlosti i apsorbuje se preko kože (ima ga i u nekoj hrani, u minimalnim količinama, kao što je masna riba, mlijeko…). Pomaže da se apsorbuje kalcijum. Kalcijum je neophodan za zdrave kosti. Znači, bez vitamina D, kosti su lakše lomljive, što nije dobro za trkače i za prevenciju povreda.

Zahvaljujući vitaminu D i imunološki sistem je bolji. To znači da su trkači kojima nedostaje ovaj vitamin češće bolesni, jer zbog intenzivnih treninga inače imaju lošiji imunitet. Poboljšan imunitet i dobre kosti svakako će doprinijeti boljoj formi i rezultatima.

Još jedna korist, mada nedovoljno razumljiva, je mišićna funkcija. Vitamini u suštini funkcionišu kao hormoni. Regulišu procese u mišićnom sistemu i čuvaju vas od upala. Ljudi kojima nedostaje vitamin D često se žale na bolove u mišićima.

Bez obzira na sva istraživanja, mnogo toga oko vitamina D još nije u potpunosti razjašnjeno, ali ono što je sigurno jeste da ima pozitivan uticaj na trkačke rezultate. Treba napomenuti i da suplementi nemaju isti efekat koji ima vitamin D koji dobijete tokom direktne izloženosti suncu. Vitamin D je razgradiv u mastima, što znači da je potrebno da ih uvrstite u ishranu.

Međutim, ono što je zabrinjavajuće jeste da se kod trkača koji su često napolju i trče kada je sunčano, ipak javlja nedostatak ovog vitamina, i to zbog zaštitne odjeće i krema za zaštitu od sunca. To naravno ne znači da se ne treba zaštiti od štetnog zračenja. Sve što vam treba je 10 minuta direktne izloženosti suncu nekoliko puta sedmično (dovoljno je izložiti lice i ruke).

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakKako smršati uz pomoć trčanja?
Sljedeći članakVažnost ishrane pri oporavku trkača
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.