Nahranite mozak i trčite bolje

Koju god dužinu da trčite, bilo kojim tempom, vremenom ćete se umoriti i usporiti. Počnite sa 50% svoje maksimalne brzine i možete trčati nekoliko sati, ako ste u formi. Ako krenete sa 75%, umorićete se za nekoliko minuta.

3483
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Različite promjene koje se javljaju u tijelu dok trčite dovode do umora.

Da biste odgodili trenutak kada ćete početi osjećati umor i bili u stanju da pomjerate svoje granice i trenirate više, potrebno je nahraniti i mozak, ne samo tijelo.  Ono što je dobro jeste da su naučnici otkrili mnoge načine da se mozak zavara i da se osjećaj umora smanji ili odgodi, a dovoljno je samo nekoliko izmjena u hidrataciji i ishrani tokom ili prije treninga/trke.

Ugljeni hidrati

Ugljeni hidrati su bitni za trčanje jer se zahvaljujući njima glukoza taloži u mišićima.

Neka istraživanja su pokazala da se izdržljivost atletičara povećava čak i kada u toku treninga neko od sportskih pića samo promućkaju po ustima i ispljunu, a razlog tome je što taj ukus aktivira receptore u mozgu koji aktiviraju ugljene hidrate.

Naravno da samo ispiranje usta napitkom koji sadrži ugljene hidrate ne može imati isti efekat kao kada ga popijete, ali tokom trčanja, kada je teško da popijete mnogo tečnosti, a da se ne ispolijevate, ovakav metod može da pomogne.

Kofein

Prije petnaestak godina, kada uloga mozga u trčanju nije bila dovoljno istražena, naučnici su vjerovali da kofein pozitivno utiče na trening jer pojačava sagorijevanje masti. Sada se zna da je pozitivan uticaj kofeina u blokiranju receptora u mozgu koji su zaduženi za osjećaj umora.

Mentol

Svima nam je poznat osjećaj hlađenja u ustima od mentol bombone ili žvake, ali mentol ne rashlađuje stvarno, samo zavarava mozak koji registruje rashlađujući efekat.

Istraživanje je pokazalo da ispiranje usta rastvorom mentola na svakih 10 minuta povećava izdržljivost.

Proteini

Sportska pića koja sadrže malu količinu proteina (koji inače nije uobičajeni sastojak), zajedno sa normalnom količinom ugljenih hidrata su mnogo bolja od onih koja sadrže samo ugljene hidrate. Nije sasvim jasno zbog čega je tako, a jedno od objašnjenja može biti da varenje proteina sa ugljenim hidratima tokom treninga povećava nivo amino kiselina u krvi, a to odlaže trenutak kada mozak počinje da šalje signale da je tijelo umorno. Još jedno objašnjenje je da varenje proteina tokom treninga utiče na redukciju oštećenja mišića.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakDa li trčanje na prazan stomak troši više kalorija?
Sljedeći članak10 savjeta za trčanje više trka zaredom
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.