ČAPLJINA: Održan “CISM Day Run for Peace 2018.” u parku prirode Hutovo blato

Na jugu Hercegovine, u tipično kraškom ambijentu, s lijeve strane rijeke Neretve, u Parku prirode Hutovo blato je u utorak u organizaciji 4. pješadijske brigade OS BiH, kao domaćina, održana utrka “CISM Day Run for Peace 2018.” na kojoj su učešće uzeli pripadnici OS BiH, učenici Srednje škole iz Čapljine, pripadnici NATO HQ Sarajevo i EUFOR-a, kao i osoblje Ambasade Sjedinjenih država u BiH.

2401
Start trke u Karaotoku

Piše: Šaban Žunić

Ova sportska manifestacija se održava širom svijeta svake godine 18. februara počev od 2006. godine, kada je bilo njeno prvo izdanje, s ciljem promoviranja prakse sporta u vojnom kontekstu, koji okuplja sve zajednice sporta, sportske federacije, olimpijske komitete i druge međunarodne institucije u kontaktu s oružanim snagama i ministarstvima odbrane.

Godišnjica CISM-a

S izričitom svrhom obilježavanja prisustva CISM-a (Conseil International Du Sport Militaire) – Međunarodnog vijeća za vojne sportove u svim njenim članicama, 2016. godine se rodio “CISM dan trčanja za mir”. Danas je CISM Day Run najvažniji događaj koji je napravljen da proslavi godišnjicu Vijeća i podsjeti na datum njenog osnivanja, a 18. februara 2018. godine CISM je proslavila svoj 70. rođendan i dugu povijest “Prijateljstva kroz sport”. Bez obzira na fizičku spremnost, sportske sposobnosti, socijalne uslove, činove, pol ili starost, svi zajedno, rame uz rame, angažovali su princip “Sport za sve” s idealom promovisanja mira kroz sport između oružanih snaga i samo s jednim ciljem, Svjetski mir.

Najbolja tri u muškoj konkurenciji

Rezultati

Staza je bila duga 8.000 metara, a u muškoj konkurenciji prvo i drugo mjesto zauzeli su pripadnici OS BiH, Zaim Šuman s vremenom 27:03 i Neven Cicović s vremenom 30:55, obojica članovi atletske ekipe OS BiH, dok je treće mjesto zauzeo učenik Srednje škole Čapljina Imran Sobo s vremenom 31:50.

Klara Bošković, učenica Srednje škole Čapljina, osvojila je prvo mjesto u ženskoj konkurenciji s vremenom 42:15, drugo mjesto je zauzela Elena Cvetanovski sa 43:16, a treće Ana Galić sa 47:56, pripadnice OS BiH. I autor ovog teksta se potrudio da se oznoji i u cilj je ušao kao petoplasirani (32:21).

Najbolje tri u ženskoj konkurenciji

Najboljima u pojedinačnom plasmanu uručene su medalje i diplome, kao i prigodni pokloni koje je osigurao Command Sergeant Major Steven Shepherd iz NATO HQ Sarajevo. Svim učesnicima utrke su uručene zahvalnice za učešće od strane načelnika Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnika Ante Jeleča.

Vaši komentari

Banner