18. SPLITSKI POLUMARATON: Sa ili bez “specijalnih efekata”, trka s kojom se obavezno otvara sezona

Da je izvrsna trka smještena u idealan termin za Splitski polumaraton je potvrda stigla već popunom limita od 2.000 trkača (za trku na 21,1km) nekih mjesec dana prije samog starta.

4481
Foto: Maksim Bašić/Split Half Marathon
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Veliki je to skok ako se prisjetimo da su prethodne dvije godine imale po 1.100 – 1.200 finišera.

Naravno nisu ni ovaj put svi trkači sa startne liste završili trku, ili uopšte se pojavili na startu, ali po preliminarnim rezultatima u nedjelju je u Splitu polumaraton istrčalo rekordnih 1.570 trkača (518 u ženskoj i 1.052 u muškoj konkurenciji) iz 40 zemalja.

“Maratonski grad”

A da takvo zanimanje za ovu manifestaciju nije slučajno organizatori iz Maraton kluba Marjan su potvrdili i sitnim izmjenama spram prethodnih godina koje su “legle”

325

BiH je imala 325 polumaratonskih finišera u Splitu, od toga 120 u ženskoj konkurenciji i 205 u muškoj.

trkačima – kao Expo “Maratonski grad” – ovog puta organizovan u legendarnom sportskom centru Gripe (gdje su npr. svoj put do trostrukog naslova prvaka Europe gradili košarkaši Jugoplastike, odnosno današnjeg KK Split), a u sklopu kojeg su imali priliku posjetiti “Kuću slave splitskog sporta” i usput pohoditi “pasta party” (kao i after party). Dakle sve predradnje su mogli obaviti na jednom mjestu, bez gužvanja ili lutanja.

Iz startnog paketa vrijedi izdvojiti upotrebljiv i koristan ruksak. Medalja ima stvarno vrhunski dizajn.

“Specijalni efekt”

Snježni 18. Splitski polumaraton” kroz medije je provučena atrakcija, ili “specijalni efekt organizatora” – kako se izrazila splitska zamjenica gradonačelnika, Jelena Hrgović, pozdravivši trkače na startu. “Trčati uz snijeg u Splitu dešava se jednom u sto godina”, pričali su lokalci. Najave niskih temperatura i snijega jesu obilježile trku u nedjelju, ali sami učesnici su pomalo sa strepnjom pratili sve te vremenske prognoze i s jednakim osjećajem onda pristizali u nedjeljno jutro na rivu. Međutim hladnoća (bilo je 0 do 1 stepen uz jaku buru) i poneka pahulja na kraju nisu pokvarili kompletan ugođaj, niti napravili previše problema, jedino je na nekim dijelovima vjetar mogao oduzeti poneku sekundu sa ukupnog rezultata.

Staza u Splitu je stvarno atraktivna, gotovo bez ponavljanja istih dionica, ali jako varljiva sa svojim talasima koji omogućuju dosta brzo trčanje npr. između 5. i 10. kilometra, da bi nas već po izlasku sa Poljuda na 12. kilometru, a posebno u Marjanskoj šumi od 15. do 17. kilometra, dočekala i naplatila svu preambiciozno prosutu snagu.

U konačnici, sa ili bez specijalnih efekata, trka u Splitu je još jednom potvrdila koliko je važna u kalendaru kako profesionalnih atletičara, tako i amatera i rekreativaca.

Masovnost, ali i kvalitet

Da je idealna trka za otvoriti sezonu pokazalo se i zbog njene brojnosti, ali i kvaliteta koji je Splitski polumaraton privukao u nedjelju. Tako je npr. Darko Živanović, olimpijac iz Srbije sa 2:17 maratonom, bio treći. U ženskoj konkurenciji je nastupilo pet olimpijki: pobjednica Matea Matošević Hačić i Marija Vrajić iz Hrvatske, potom dvostruka olimpijka Slađana Perunović (Crna Gora), Ana Subotić (Srbija) i Tunde Szabo (Mađarska). U muškoj konkurenciji je bilo 20 trkača ispod 1:20, a 105 ispod 1:30.

Dedić i Kavazović prvi u kategoriji

Već smo pisali da su najbolji od bh. trkača u plasmanu bili Alija Imamović (1:14:32, prvi u U22 kategoriji) i Amela Trožić (1:32:10). Osim njih vrijedi izdvojiti Ljubušaka Ivana Bulića (1:19:41, drugi iz BiH) koji je jako puno napredovao u kratkom vremenu i uskoro bi se mogao peti i na pobjednička postolja, zatim Mladena Stevanovića koji je u sedam dana istrčao dva odlična polumaratona (Zimski u Beogradu za 1:19:32 i Splitski za 1:20:07). Lični rekord je upisala i Jasmina Kavazović (1:39:28), a što je bilo dovoljno za pobjedu u kategoriji do 22 godine. Imamović i Kavazović su tako odbranili U-22 titule osvojene prošle godine. Prvo mjesto u kategoriji M60 je pripalo Zoranu Dediću (1:34:37), treće mjesto u kategoriji U22 je osvojio Zoran Bakić (1:31:35), a četvrto u kategoriji M50 Vladimir Selec (1:31:56). Veliki napredak (preko 3 minute) je ostvarila Hanifa Terzić (1:36:51), druga iz BiH i četvrta u kategoriji W35.

Zoran Dedić na postolju

Uspjesi na 5km

Ivana Mirković (AK Banjaluka) je osvojila drugo mjesto u trci na 5km sa 21:02, a zapažen uspjeh je ostvario i Branimir Šatara sa 17:57, a što je u muškoj konkurenciji bilo dovoljno za treće mjesto. Emil Drmić je sa 18:36 bio peti.

Vaši komentari

Banner