WINGS FOR LIFE 2018: Anderson globalni pobjednik; Šustić slavila na 4. različitoj lokaciji zaredom

Jučer je diljem svijeta održana jedinstvena trkačka manifestacija sa humanitarnim karakterom koja se zove Wings for life world run – trčimo za one koji ne mogu.

2190
Foto: wingsforlifeworldrun.com
Banner
Banner

Moje trčanje – www.trcanje.net

Trčalo se na preko 200 lokacija u 66 zemalja, što na službenim trkama u gradovima svijeta, što preko mobilne aplikacije kao što je to bio slučaj u našoj zemlji: u Sarajevu, Zenici, Mostaru i Tuzli.

Preko 100 000 učesnika pretrčalo je 934 484 km i prikupilo 3 milijuna eura u jednom danu. Sav prikupljeni novac namijenjen je za istraživanje i pronalazak lijeka za ozljedu leđne moždine.

Nama najbliža destinacija za službenu trku je Zadar koji je među hiljadama trkača iz svijeta ugostio i nekoliko desetaka učesnika iz Bosne i Hercegovine. Pobjednik trke u Zadru je Austrijanac Karl Aumayr kojega je presretačko vozilo sustiglo na 68.1 km što je i novi rekord trke u Zadru. U ženskoj konkurenciji najdulje trčala je Slovakinja Martina Burzova – 32.68 km.

Start trke u Zadru / foto: Predrag Vučković

Najbolji bh. učesnik u Zadru bio je Ivan Bulić sa 37.89 km i dobrim 13. mjestom u ukupnom poretku, dok je najbolja u ženskoj konkurenciji iz naše zemlje Jasmina Sinanović – 12.89 km.

Globalni pobjednik 5. izdanja ove planetarno popularne trke je Aron Anderson iz Švedske koji je u kolicima dostigao udaljenost od čak 89,85 km u Sunriseu na Floridi. Aronu je ovo druga pobjeda zaredom, prošle godine je slavio i u Dubaiu sa 93 km.

U ženskoj konkurenciji titulu globalne pobjednice ponijela je Portugalka Vera Nunes s pretrčana 53,78 kilometra u Munchenu. Hrvatska predstavnica Nikolina Šustić ove godine je nastupila u Švicarskoj na trci organiziranoj u Zugu i po 4. put odnijela pobjedu. No, ove godine joj je titula globalne pobjednice izmakla doslovno za 50 metara. Nikolinu je presretačko vozilo uhvatilo na pretrčanih 53,73 km. Ovo je Šustićevoj 4. pobjeda i do sada je slavila u Zadru 2015. sa 48 km, zatim u Stavangeru 2016. sa 50 pretrčanih kilometara i prošle godine u Cambridgeu sa čak 55 km.

Vera Nunes

U Bosni i Hercegovini je na 4 lokacije organizirana trka putem mobilne aplikacije gdje se odazvalo nekoliko desetaka trkača u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Zenici. Još uvijek čekamo službene rezultate.

Nikolina Šustić

Vaši komentari

Banner