Kako da trčanjem istopite salo?

Da li je za mršavljenje bolje trčati na prazan stomak? Trčati lagano ili intervale?

16549
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Topljenje sala je sposobnost tijela da spaljuje, topi masnoće i koristi ih kao gorivo umjesto ugljenih hidrata.

To je aerobni proces – salo se rastvara uz pomoć kiseonika. Najviše se topi aktivnostima kao što su trčanje, nordijsko hodanje ili vožnja bicikla.

Kada se salce topi?

Tijelo koristi masnoće i ugljene hidrate kao gorivo tokom mnogih aktivnosti. Procenat energije koja dolazi iz masti zavisi od tipa aktivnosti.

Više masti se troši tokom intenzivnijih aktivnosti, a što ste u boljoj formi, bolje ćete koristiti salo kao energiju.

Međutim, više istopljenog sala ne znači manje kilograma. Tjelesna težina zavisi od ukupne količine kalorija koje utrošite, ne samo od procenta masti koju ste sagorili tokom aktivnosti.

Kako da se više “topite” trčanjem?

Najidealniji tempo za topljenje masti trčanjem je onaj na kome možete da razgovarate bez problema. Tada masnoće postaju primarni izvor energije.

30 minuta za topljenje sala?

Lagano, manje intenzivno trčanje, koristi više sala kao gorivo, ali treba da traje duže da bi sagorilo više kalorija. Zato se savjetuje da ako trčite lagano, trčite duže od 30 minuta. Nasuprot tome, brže, intenzivnije trčanje sagorijeva više kalorija u kraćem vremenskom periodu.

Čak i ako manji procenat sagorijelih kalorija dolazi iz masnoća, ipak možete pospješiti gubitak kilograma.

Još jedan pozitivan efekat trčanja je taj što tijelo nastavlja sagorijevati salo i dva do tri sata nakon treninga. Ako želite da skinete koji kilogram, u tom “afterburn” periodu uzimajte dosta tečnosti i proteina.

Visoko intenzivno trčanje

Visoko intenzivno trčanje podiže otkucaje srca dok ne dostignemo anaerobnu zonu. Procenat sagorijavanja sala je viši jer tijelo iscrpi sve rezerve ugljenih hidrata. Tokom ovako intenzivne aktivnosti i ukupni utrošak kalorija je veći, a više ih se utroši i nakon treninga. Tijelu treba više energije za oporavak, pa i to troši dodatne kalorije.

Lagano ili intenzivno trčanje?

Šta je bolje? Duže i sporije ili trening intervala? Tokom laganog dužeg trčanja vaše tijelo je u idealnoj zoni topljenja sala. Sa druge strane, intenzivni intervali su veći izazov za mišiće.

Idealno bi bilo kombinovati obje vrste treninga.

Trčanje na prazan stomak

Ukoliko možete da trčite prije doručka, to je dobro za ubrzavanje metabolizma, ali trening na prazan stomak ne bi trebao da traje duže od 40 minuta.

Naravno, mršavljenje zavisi i od načina ishrane i kvaliteta sna, pa ne zaboravite i to da uzmete u obzir.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članak27. ZAGREB MARATON: Sretni dobitnici dvije startnine
Sljedeći članakIzazovi koji čekaju početnike
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.