KANITA BILIĆ: Znam da mogu trčati 100m ispod 12 sekundi

Već gotovo dvije godine najveća nada bosanskohercegovačke atletike, Kanita Bilić (rođena 26. 8. 1997.), trenira i nastupa za Stuttgart, a prije sedmicu je stigla u svoju zemlju kako bi prvenstveno nastupila na atletskom seniorskom državnom prvenstvu u Zenici sljedećeg vikenda.

2801
S trke u Sarajevu: Vlasnica seniorskog bh. rekorda na 100 metara: 12.17

Tekst i foto: Ersan Bijedić/Video: Dražen Filipović

Sa Kanitom smo razgovarali poslije trke na 100m na Trećem atletskom mitingu Novi Grad Sarajevo u SC “Safet Zajko” gdje je pobijedila sa vremenom od 12.60.

– Nisam toliko zadovoljna rezultatom, imala sam loš start. Ali tek sam stigla iz Njemačke i treba mi malo vremena da se naviknem i adaptiram. U Njemačkoj sam prošle sedmice istrčala mnogo bolji rezultat i na 100m i na 200m, što je disciplina koja mi više odgovara. Ali važno je da sam uradila dobre pripreme, prošla bez povreda i sad se okrećem državnom prvenstvu i takmičenjima s klubom u Njemačkoj, priča Kanita Bilić.

Državna rekorderka

Ona je već dvije godine vlasnica ženskog seniorskog bh. rekorda na 100 metara: 12.17.

– Nadam se opet rekordu jer znam da mogu, trener u Stuttgartu mi je to kazao također. Kontrole i treninzi pokazuju da mogu. U Sarajevu sam probila led i sad idem na državno prvenstvo u Zenicu trčati još bolje, najavljuje Bilić.

Rekord je u opasnosti?

Mora biti! Znam da mogu istrčati ispod 12 sekundi, ali trebaju se sve kockice posložiti. Dosta toga je u glavi.

Konkurencija u BiH nije posebno jaka u ženskom sprintu pa tako ni sama takmičenja.

– U Stuttgartu ima dosta jakih sprinterki i imam s kim trčati. Kod nas ipak nemam s kim, nema ko da me “vuče” i to je problem. Ta jača takmičenja me bolje psihički spreme. Iskreno mi više nemamo tako dobrih sprintera kako je nekad bilo.

Kanita Bilić, pobjednica mitinga u Sarajevu

Mogu do norme za velika takmičenja

Da bi prvenstveno popravila svoj trening, a onda i rezultate, Kanita Bilić je prešla graditi svoju karijeru u profesionalni atletski klub, VfB Stuttgart u Njemačkoj, za koji nastupa već gotovo dvije godine. Njen cilj su norme za velika takmičenja pa najbolje rezultate tek očekuje…

– Trebam trčati između 11.80 – 11.90. Mislim da to mogu ispuniti, ali sam se prošle godine povrijedila jer su treninzi kod nas i u Njemačkoj drukčiji. Zahtijevaju više teretane, tehnike, sprinta. Za mene je to bila kao jedna bomba za tijelo, preforsirala sam i onda se povrijedila. Sad se sve složilo, navikla sam se na taj režim treninga i očekujem bolje rezultate. Cilj su velika takmičenja, a posebno Olimpijske igre u Tokiju 2020., zaključila je Kanita Bilić.

U Zenici brani titulu državne prvakinje

Zeničanka se atletikom bavi još od sedme godine, od 2013. je reprezentativka BiH, oborila je 26 klupskih rekorda dok je bila članica matičnog AK Zenica i proglašena najboljom sportistkinjom Zeničko – dobojskog kantona. Vlasnica je državnog rekorda na 100m sa 12.17, a na državnom prvenstvu u Zenici će trčati i na 200m gdje joj je lični rekord 25.03 (državni rekord je 24.43; Dijana Kojić, 1999.).

Vaši komentari

Banner