Jutro, podne ili veče? Kada trčati?

Ponekad se dok trčite osjećate opušteno i lagano, tijelo je dinamično, a nekada ste teški samo sebi, svaki korak je naporan. Da li to zavisi od doba dana?

5856
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Postoji li savršeno doba dana za trčanje? Da li u nekim periodima dana tijelo ima više koristi od treninga?

Trčanje ujutru

Prednosti: Trčanje je odličan način da započnete dan. Ako trčite ujutru tijelu dajete zdravu dozu kiseonika. Metabolizam se podstiče da troši više kalorija. Zbog visokog sadržaja kiseonika u jutarnjem vazduhu lakše ćete disati, pogotovo ljeti. Prijaće vam i niža tempertura od dnevne vreline.

Ukoliko se želite oprobati u trčanju ili unaprijediti svoj trkački trening, učinite to kroz naš MT trening klub.

Nedostaci:  Jutarnje trčanje može djelovati teže nego u nekom drugom dijelu dana. Kada tek ustanete tetive su krute, zglobovi manje pokretljivi, mišići nerastegljivi. To znači da imate lošiju koordinaciju pokreta dok trčite. Zbog toga vam je potrebno dobro zagrijavanje. Izbjegavajte ujutru da radite treninge intervala, jer je u ovo doba dana povećan rizik od povreda. Isto važi i za treninge poslije dužeg popodnevnog spavanja.

Ne zaboravite i da tijelo gubi tečnost dok spavate. Potrebno je da unaprijed nadoknadite taj gubitak tako da ne biste dehidrirali dok trčite.

Popodnevno trčanje

Prednosti: Sredina dana je najbolja za visoko intenzivne treninge. Tijelo u to vrijeme još nije preumorno od dnevnih aktivnosti. Zalihe energije su dobro popunjene. Ovo je idealno vrijeme za intenzivne treninge. Tijelo najbolje podnosi treninge brzine sredinom dana.

Nedostaci: Trčanje poslije ručka može biti veoma naporno. Tijelu treba vrijeme za varenje, zavisno od toga šta ste pojeli za ručak. Da biste izbjegli probavne problem tokom intenzivnog treninga intervala, pridržavajte se sljedećeg:

– Sačekajte oko 30 minuta nakon laganog obroka;

– Ako ste jeli težu hranu, sačekajte da prođe sat i po ili dva.

Ako se ne osjećate dobro kada trčite nakon obroka, trčite prije jela. Međutim, tada vam može biti malo teže da trčite jer rezerve energije nisu popunjene.

Večernje trčanje

Prednosti: Trčanje naveče je dobar način da se opustite. Odlično je ako želite da se rasteretite stresa nakupljenog na poslu. Obzirom da vam je tijelo još u radnom modu, ne morate intenzivno da se zagrijavate kao ujutru. Plus, večernje trčanje će pokrenuti noćno topljenje masti u tijelu.

Nedostaci: Kada trčite naveče možete imati problema sa spavanjem. Tijelo se razbudi, a dodatna energija od treninga će otežati san.

Planirajte trčanje u skladu sa ciljevima

Bez obzira u koje doba dana trčite, postoje prednosti i nedostaci, ali i različiti efekti na trčanje. Zato razmislite o ciljevima koje želite da postignete – da li želite da smršate, smanjite stress, trčite brže ili duže?

Ukoliko samo želite da poboljšate kondiciju, možete trčati u bilo koje doba dana.

Sredina dana je najbolja za intervale, a za odmor i oporavak najbolje je trčati naveče.

Ranoranioci ili noćne ptice?

Nije loše uzeti u obzir i kakvi ste inače, tj kada imate više energije – ujutru ili naveče. Trebalo bi povesti računa i kada je trka za koju se pripremate, pa treninge uskladiti sa tim terminom. Tako ćete navići tijelo da trči u to vrijeme.

U osnovi, najbolje vrijeme za trčanje je ono kada vama najviše prija, a veliku ulogu u planiranju termina svakako imaju i dnevne obaveze – poslovne, porodične, vrijeme obroka…

Vaši komentari

Banner