OSTEOARTRITIS KOLJENA: Trčanje može biti čak i rješenje

Osteoartritis (degenaritivni artritis, degenerativna bolest zglobova) je hronična bolest zglobova obilježena degeneracijom zglobne hrskavice i okolne kosti što može uzrokovati bol i ukočenost.

3786
Banner
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

U prošlosti, a vrlo često i danas od neupućenih, ste vjerovatno bili u prilici čuti mit o tome da će vam koljena uništiti puno trčanja.

Međutim brojne studije su dokazale na osnovu dugogodišnjih istraživanja u kojima su vršena poređenja grupa trkača i netrkača kako nema dokaza da trkači imaju veću vjerovatnost razviti osteoartritis koljena. Čak upravo suprotno, trkači imaju manju vjerovatnost da razviju osteoartritis, zbog njihove smanjene težine i sposobnosti hrskavice da se prilagodi i ojača kao odgovor na redovan trening.

Međutim, postavlja se pitanje šta ako već imate osteoartritis koljena, a trčite? Hoće li to ubrzati napredovanje bolesti?

Novo istraživanje je proveo Baylor College of Medicine prateći 5.000 ljudi iz Pawtucketa, Columbusa, Pittsburgha i Baltimorea u SAD-u kroz čitavu deceniju. U toj grupi je bilo 1.203 starijih od 50 godina sa osteoartritisom u bar jednom koljenu, a među njima 138 trkača. Grupa je prošla niz dijagnostičkih testova koji su ponovljeni četiri godine kasnije.

Kao zaključak u studiji piše sljedeće:

Suprotno onome što smo očekivali, pronašli smo malo dokaza koji sugerišu da je trčanje za ovu grupu štetno. Među osobama sa najmanje 50 godina starosti i osteoporozom, trčanje nije bilo povezano sa pogoršavanjem boli koljena, niti su radiološki snimci pokazali progresiju bolesti. Osim toga, trkači su imali više poboljšanja u smanjenju boli u koljenu spram netrkača, što sugeriše da trkači sa osteoporozom čak imaju i benefite od trčanja za zdravlje svojih koljena.

Dalje, prema ovoj studiji kod 23,6 posto netrkača su se zglobovi dodatno približili zbog propadanja hrskavice, dok se isto desilo kod 19,5 trkača. 29 posto netrkača je prijavilo nove bolove u koljenu, a isto je uradilo i 26,8 trkača. Osim toga 39,1 posto netrkača je prijavilo poboljšanja, a isto je uradilo i 50 posto trkača.

Ipak sa svim tim treba biti oprezan i ne shvatati potpuno doslovno u primjeni na vlastitom stanju. Jer u studiji nema informacija o tome kakvu su kilometražu trkači prelazili. Oni za svoje trčanje nisu dobili nikakve konkretne instrukcije i vodili su se vlastitim osjećajem i razumom.

Dakle, zaključci istraživanja u konačnici ne pružaju potpunu slobodu da kroz osteoartritis prolazite sa punim trkačkim angažmanom, ali ipak pruža određenu podršku da probate pronaći dozu trkačkog treninga koja će biti kompatibilna sa simptomima osteoartritisa, odnosno nivo vježbe koji vas neće odvesti u nove bolove.

Vaši komentari

Banner