NAJBRŽI UZ NAJBRŽE: Jedinstveno takmičenje u centru Sarajeva za sve uzraste

Tokom godine održi se nekoliko sportskih manifestacija na trgovima i ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine poput malog nogometa, basketa, skateboardanja, rolanja, bicikliranja i nekih drugih, ali po prvi put će se održati (1. 9.) jedan atletski događaj ove vrste – takmičenje u sprintu na 50m sa elementima modernog sportskog šoua.

1980
Banner

Pripremio: Nicolae Golea

AK Klub Novi Grad Sarajevo odvažio se na organizaciju ove jedinstvene manifestacije i na zanimljiv način su krenuli u potragu za talentima i promoviranjem atletike. Na ovaj način atletika, tačnije njena disciplina sprint, dolazi do publike direktno – u centar grada, ispred BBI centra.

Kada smo već svjetlosnim godinama udaljeni od bilo kakve sportske strategije sa viših instanci, koji god sport uzeli kod nas, ali isto vrijedi i za region manje-više, i sve se svodi na ho-ruk plan, članovi spomenutog atletskog kluba od samog osnutka ističu se ogromnom željom i nadnaravnom snagom sportskih zanesenjaka da donesu određene promjene i da budu pokretač boljih dana za kraljicu sportova. Iz njihove radionice stalno izlaze razni projekti koji su manje-više jedinstveni u BiH, a ovoga puta donose nešto što, kako tvrde, nije viđeno na našim prostorima, a u svijetu se slične manifestacije održavaju u nekim metropolama poput Manchestera koji ima fantastičan „ulični miting“ – Great City Games koji smo prenosili na našem webu.

Elmir Ćerimagić

– Ideja postoji već duži niz godina, i starije kolege su pričale o ovome da bi trebalo organizirati, međutim do toga nikad nije došlo zbog velikih poteškoća da se ovo realizuje. Ako možemo reći glavni razlog ove ideje je cilj da populariziramo sprint i da pokušamo doći do talentovane djece s “ulice”, objašnjava na početku Elmir Ćerimagić, osnivač i predsjednik AK Novi Grad Sarajevo, i dodaje:

– Ovo je posve drugačiji sportski događaj, kojeg dosad u regionu nismo imali priliku vidjeti, jer je veoma skup, organizacijski zahtjevan i donekle nepoznat. Međutim, u svijetu ovakvih događaja sve je više i više, jer se ovo smatra jednim od najboljih načina popularizacije atletike i odličnih prilika za privlačenje mladih u atletiku. Svjesni te činjenice, mi smo odlučili učiniti iskorak i biti prvi koji su ovo učinili na ovim prostorima, jer znamo da imamo dosta talentovane djece za atletiku i vjerujemo da ćemo ih ovim događajem pridobiti.

Ovakav jedan događaj traži zaista veliku organizaciju i tehnički je izuzetno zahtjevan, no ništa lakše nije ni što se tiče marketinškog dijela i privlačenja sponzora iako se radi o atraktivnom događaju u samoj žiži grada. Stoga su na prvom izdanju prisiljeni koristiti se mizernim resursima koje mali budžet projekta dozvoljava.

– Podloga je itison isključivo iz razloga jer je tartan skup i nemamo mogućnosti nabaviti tartan ili nešto skuplje od itisona u ovom trenutku, kaže Ćerimagić, a na pitanje o tome što će biti sa, recimo pobjednikom ovog eventa, ili sa otkrivenim potencijalnim talentima objašnjava:

– Ukoliko dođemo do talentovane omladine potrudit ćemo se svim mogućnostima da ih privučemo u naš klub i usmjerimo u sprinterskom pravcu. Mislili smo i stipendije osigurati za pobjednike mlađih kategorija kako bi ih zadržali, ali ove godine to nismo uspjeli jer niko od sponzora nam se nije odazvao da podrži ovo i zato nemamo stipendije kao nagrade, ali vjerujemo da ćemo iduće godine uspjeti ovo učiniti.

Takmičenje je koncipirano kao cjelodnevni događaj sa mnogo kategorija pa će stoga biti dosta kvalifikacijskih rundi.

– Kvalifikacije počinju u 12 sati i traju do 19 sati. Nakon toga slijede polufinala pa finala za svaku kategoriju. Tokom kvalifikacija svaki učesnik ima pravo dva puta da pokuša istrčati svoj najbolji rezultat, u bilo kojem periodu kvalifikacija, kad on može, želi i s kim želi sprintati. Kvalifikacije će se održavati u miješanim kategorijama, onako kako ko bude dolazio na start, a prioritet će imati oni koji sprintaju prvi puta taj dan. Nakon isteka kvalifikacionog vremena, osam najboljih rezultata u svakoj kategoriji prolazi u polufinale, a nakon toga četiri najboljih iz polufinala ide u finale, rekao je Elmir Ćerimagić – Ćera.

Takmičenje je besplatno za sve učesnike i događaj u cjelini samostalno financira AK Novi Grad Sarajevo. Na kraju takmičenja svi pobjednici, svake kategorije, bit će proglašeni uz svečanu ceremoniju dodjele medalja i priznanja.

Sve detalje kao i link za prijave možete pronaći OVDJE.

Vaši komentari

Banner