Podsjetimo se zašto je trčanje fenomenalno!

Od sagorijevanja kalorija do ekstra energije koju nam daje, trčanje na mnoge načine mijenja život, popravlja zdravlje i mijenja tijelo.

4906

Pripremila: Ljilja Lukić

S vremena na vrijeme bi se trebalo podsjetiti zašto je trčanje dobro, pogotovo zbog onih koji se još uvijek dvoume i nalaze izgovore.

Već smo pisali o mnogim korisnim uticajima trčanja na zdravlje i život, pa ako ste zaboravili šta je to zbog čega ste počeli sa trčanjem, a i šta vam je ono u međuvremenu donijelo, evo podsjetnika:

1. Zateže stomak

Možete uraditi gomilu trbušnjaka, ali bez dobrog kardio treninga kao što je trčanje, nećete istopiti masnoće koje prekrivaju mišiće na stomaku i grade six pack. Abdominalna masnoća je loša i povećava rizik od dijabetesa i srčanih bolesti, a trčanje redukuje i nivo hormona stresa kortizola, koji je povezan sa salom na stomaku.

2. Sagorijeva kalorije

Trčanje je odličan sagorijevač kalorija, a naročito ako uključite i treninge intervala, onda ćete podstaći i tzv. after burn efekat, pa će kalorije da sagorijevaju i nakon treninga.

3. Socijalizujte se i ostanite u formi

Uprkos tome što je trčanje individualni sport, trkači su često članovi klubova i teže tome da se socijalizuju. Istraživanja su pokazala da baš socijalizacija podstiče redovne treninge, pa i gubljenje kilograma. Znači, ako kilogrami sporo idu dole, nađite trkačkog prijatelja i uživajte u zajedničkim treninzima.

4. Ne razmišljate o ishrani, već o trkama

Kada imate za cilj trčanje neke trke, treniraćete redovno pa će to uticati i na skidanje kilograma (koje je možda na početku bilo vaš jedini cilj). Ako vam je jedini motiv broj koji pokazuje vaga, to će vas teško zadržati u trčanju.

5. Ubrzavanje metabolizma

Jednom kada trčanje postane vaša redovna navika, imaćete više energije. Primjetićete da i svakodnevne obaveze obavljate mnogo lakše. Generalno raspremanje kuće koje je znalo biti noćna mora, sada ide lakše, naročito ako ste planirali da se po završetku “nagradite” dobrim treningom.

Vaši komentari