Podsjetimo se zašto je trčanje fenomenalno!

Od sagorijevanja kalorija do ekstra energije koju nam daje, trčanje na mnoge načine mijenja život, popravlja zdravlje i mijenja tijelo.

6395

Pripremila: Ljilja Lukić

S vremena na vrijeme bi se trebalo podsjetiti zašto je trčanje dobro, pogotovo zbog onih koji se još uvijek dvoume i nalaze izgovore.

Već smo pisali o mnogim korisnim uticajima trčanja na zdravlje i život, pa ako ste zaboravili šta je to zbog čega ste počeli sa trčanjem, a i šta vam je ono u međuvremenu donijelo, evo podsjetnika:

1. Zateže stomak

Možete uraditi gomilu trbušnjaka, ali bez dobrog kardio treninga kao što je trčanje, nećete istopiti masnoće koje prekrivaju mišiće na stomaku i grade six pack. Abdominalna masnoća je loša i povećava rizik od dijabetesa i srčanih bolesti, a trčanje redukuje i nivo hormona stresa kortizola, koji je povezan sa salom na stomaku.

2. Sagorijeva kalorije

Trčanje je odličan sagorijevač kalorija, a naročito ako uključite i treninge intervala, onda ćete podstaći i tzv. after burn efekat, pa će kalorije da sagorijevaju i nakon treninga.

3. Socijalizujte se i ostanite u formi

Uprkos tome što je trčanje individualni sport, trkači su često članovi klubova i teže tome da se socijalizuju. Istraživanja su pokazala da baš socijalizacija podstiče redovne treninge, pa i gubljenje kilograma. Znači, ako kilogrami sporo idu dole, nađite trkačkog prijatelja i uživajte u zajedničkim treninzima.

4. Ne razmišljate o ishrani, već o trkama

Kada imate za cilj trčanje neke trke, treniraćete redovno pa će to uticati i na skidanje kilograma (koje je možda na početku bilo vaš jedini cilj). Ako vam je jedini motiv broj koji pokazuje vaga, to će vas teško zadržati u trčanju.

5. Ubrzavanje metabolizma

Jednom kada trčanje postane vaša redovna navika, imaćete više energije. Primjetićete da i svakodnevne obaveze obavljate mnogo lakše. Generalno raspremanje kuće koje je znalo biti noćna mora, sada ide lakše, naročito ako ste planirali da se po završetku “nagradite” dobrim treningom.

Vaši komentari

Banner