1. RAMSKI POLUMARATON: Trkači od sve poezije najviše vole žalopojke

Već po samom ulasku u cilj 1. Ramskog polumaratona domaćini ispituju: “Kakva je staza? Svi govore da je strašno teška.”

2541
Start u Orašcu (Foto: Damir Mišura)
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić/Foto: Dražen Filipović

Generalno priča oko Ramskog polumaratona se uglavnom vezala za njegovu stazu, reklamiranu kao “najbržu” i “stazu sa najljepšim pogledom”.

Iz “najbrže” u “tešku” stazu

Ali ako je suditi po reakcijama niza trkača koji su istrčali dionicu od Orašca do Šćita,

Kao u Šujici

Sama zona cilja i atmosfera na Ramskom polumaratonu pomalo je podsjećala na Šujički polumaraton. Takva je otprilike bila brojnost trkača, ljubaznost domaćina, gostoprimstvo, solidna organizacija, druženje uz večeru poslije trke. Čak i vožnja autobusima na start. Posebnost je svakako rijetko lijepa priroda kakvu zaista vrijedi posjetiti.

odnosno oko Ramskog jezera (a bilo je 156 pojedinačnih finišera plus 18 štafetnih ekipa sa po 3 člana), staza je jako teška, dok dio onih malo opreznijih, valjda svjesnih nizbrdice, koriste izraz “zahtjevna”. Otud je došao i naslov ovog teksta. Nakon što sam čuo da su Splitski ili Dubrovački polumaraton strašno teški, ovo je bila posebna novost. Što više jadikuješ, to je podvig veći.

Zamka iz završnice

Ramski polumaraton na svojoj trasi ipak sadrži svojevrsnu zamku koju nije loše imati na umu ako se tamo zaputite sljedeće godine. U posljednjoj fazi, od ulaska na prvo jezersko poluostrvo (16. kilometar) počinje valoviti dio staze sa nekoliko uspona koji će vam dodatno otežati trku taman u trenucima kad trkači obično svakako počnu padati u snazi. Međutim prvih 15 kilometara staze je takva nizbrdica (uz jedan kraći uspon na 7. kilometru) da se više trebate zabrinuti kako će to uticati na zglobove koji najčešće nisu naviknuti na ovakav spust, nego što bi trebali brinuti zbog navodno strašno teške staze.

Poluostrvo Šćit (Foto: Damir Mišura)

Mađari opet uzeli silnu kintu

Mađari dominiraju trkama u BiH pa su dan poslije Travnika produžili i do Prozora – Rame po nagrade. O tome smo više pisali OVDJE, a možete samo poviriti i u REZULTATE.

Pad od 15m po kilometru

Trasa Ramskog polumaratona je teška samo utoliko što je duga 21.097,5m – dionica koja sama po sebi predstavlja ozbiljan izazov, ali ništa više od toga. Valja se prisjetiti i puke statistike da je start ove trke na oko 900mnv, a cilj na oko 600m. Staza ima AIMS certifikat koji garantuje adekvatno premjerenu dužinu, ali ipak nije staza za vjerodostojne rekorde zbog gore spomenutog spusta od oko 300m, ili 15 metara po kilometru kako stoji službeno zapisano u certifikatu za Ramski polumaraton (dozvoljeni pad za stazu je 1 metar po kilometru).

Ako se osvrnemo na onaj dio da je to “staza sa najljepšim pogledom”, ni to nije daleko od istine. Čini mi se da je ovaj “najljepši pogled” tamo na 8. kilometru kad pod sobom imate čitavo jezero. Za ostalo prošetajte poluostrvom Šćit gdje je cilj trke.

Dijana Manđeralo je trčala svoj najbrži polumaraton

Vaši komentari

Banner