VLADIMIR SELEC: Svuda je sve više trkača, ali neke trke na 21 i 42km u malim mjestima su prenategnute

Sa Vladimirom Selecom, odnedavno glavnim menadžerom Serbia Marathona, a višegodišnjim direktorom Banjalučkog polumaratona, smo razgovarali poslije noćne trke u Travniku.

2163
Vladimir Selec
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Govorili smo o njegovom novom angažmanu kao glavnog menadžera Serbia Marathona, Banjalučkom polumaratonu, te razvoju rekreativnog trčanja u BiH i šire.

– U Beograd su me pozvali da organizujem tri trke koje sam osmislio. Prvo 4. novembra na 5 i 10km, potom opet 30. marta iduće godine na 5 i 10km pa onda 3. novembra 2019. godine 5km, 10km i maraton, pojašnjava Selec.

Oni su odmah htjeli maraton, ali nekako smo se dogovorili da možda to nije najbolja ideja i da krenemo od malih trka pa da onda dođemo na kraju do maratona kao šlaga na tortu.

Kraće distance pružaju šansu za veći broj rekreativaca…

– Mislim da svi trebamo da se skoncentrišemo na te distance od 5 do 10km. I u Europi od 40 miliona ljudi koji trče, njih 85 posto trči distance kraće od 15km. Za nekog je zaista izazov 5 i 10km, i zašto mu ne dati sve ono što imaju i oni koji trče 21 ili 42? Možda će onda nekad početi trčati i duže distance. Moramo se više okrenuti na 5 i 10km kako bi tu širili masovnost. To je ideja i vizija kojom sam se vodio.

Serbia Marathon zasad ima oko 600 prijavljenih za nešto više od mjesec dana.

– Očekujemo nekoliko hiljada učesnika, kaže Selec.

Ističe da novi angažman neće uticati na Banjalučki polumaraton.

– Što se tiče Banjaluke, imamo iskustva, znamo šta radimo. Iskoristit ćemo dosadašnje iskustvo i nastaviti dobro raditi kao i dosad. Moj glavni fokus je Banjaluka otkad sam ušao u ovaj svijet. Pri srcu mi je i broj 1. Mislim da smo započeli nešto jako dobro i da to treba da se nastavi.

Trka u Banjaluci neće imati posebnih iznanđenja sljedeće godine.

– Ove godine smo napravili šou na neki način, bilo je to malo više od trke, izašli smo prema trkačima možda i više nego smo to sebi mogli da priuštimo, tako da ćemo se malo više vratiti na izvorno trčanje. Nastojat ćemo zadržati nivo organizacije, a opet da imamo dobru zabavu na cilju i da se družimo kako smo to radili i ove godine. Mislim da smo na neki način zapostavili Banjalučane. Ponekad se fokusiraš da dovedeš internacionalne, a zapostaviš domaće trkače koji i trebaju praviti masu. Na broju 1 će nam biti domaći trkači.

O razvoju rekreativnog trčanja u BiH…

– Svuda je sve više i više trkača, iako se neki žale da im dolazi manje trkača. Mislim da je uzrok tome previše trka. Neke trke ne bi trebalo da to rade, odnosno da u malim mjestima prave maratone i polumaratone, mislim da je to prenategnuto jer su trke na 5 i 10km idealne da se privuče i domaće stanovništvo, zaključio je Vladimir Selec.

Ostatak razgovora poslušajte/pogledajte u videu prilogu.

Vaši komentari

Banner