EKSPLOZIJA TRKA U BIH: Dvije trećine ih je nastalo u posljednje tri godine

Eksplozija brojnosti trka u posljednjih godinu dana me ponukala da probam sastaviti spisak uličnih i trail trka (kao najatraktivnijih za rekreativne trkače), a koje su dijelom pokazatelj i generalnog rasta broja trkača u BiH.

2674

Piše: Ersan Bijedić

Naglašavam da sam probao, jer je moguće da sam neke od trka ispustio uvrstiti, međutim eventualna poneka greška teško da može uticati na ukupni dojam i zaključke.

Novih 15 ove godine

Nisam htio komplikovati listu i postavio sam uz naziv trke samo koje je to njeno

24

Zanimljivo je primijetiti da je ulična trka sa najviše izdanja Vivicitta Sarajevo (24) koju je po prvi put 1995. godine u razrušenoj Skenderiji organizovao bh. olimpijac Islam Đugum. Slijede Vivicitta Tuzla (23), Vidovdanska trka u Brčkom (22), koja je “IAAF bronze label” manifestacija, Polog – Široki Brijeg (22)…

izdanje te u kojem se mjesecu održava. Od ukupno 46 trka koje sam uvrstio, čak 15 njih je ove godine imalo svoje prvo izdanje. Od toga je njih 31 po prvi put održano u posljednje tri godine. Statistički, to znači da je 67,4 posto (ili preko dvije trećine) uličnih i trail trka u BiH nastalo i po prvi put organizovano u posljednje tri godine.

Je li toliko narastao i broj trkača u BiH? Moguće, ali iako sve te trke uglavnom bilježe porast učesnika, ovakva eksplozija brojnosti trka je međutim nekim organizatorima, odnosno trkama, donijela i pad broja trkača.

Neke su i ugašene

Danas se u BiH možete oprobati na različitim trail dionicama nekoliko ovakvih manifestacija, na 3 maratona, 10 polumaratona, ali i sve više kraćih trka (na 4, 5 ili 10km) koje bi i trebale predstavljati temelj za omasovljenje na lokalnom nivou. Nije baš realno u mjestu gdje taj sport nikad nije egzistirao odjednom organizovati trke na 21 ili 42km i očekivati da će to privući i omasoviti lokalne rekreativce.

U isto vrijeme neke od tradicionalnih trka su ugašene pa tako ove godine nije održan

12

Najviše trka ove godine imamo u septembru (12), slijede april i august (po 7). Sutra je na programu i Igman 10K, koja je trka otvorenog tipa, ali je nisam uvrstio na listu jer je ipak prvenstveno trka u sklopu ARL Sarajevo i održava se dva puta u sezoni.

Šujički polumaraton koji je prethodno imao 11 izdanja. Osim toga, poslije dvije godine održavanja ovog ljeta nije održan polumaraton u Kozarskoj Dubici, dok Paljanski polumaraton nije doživio drugo izdanje. Zenički polumaraton je posljednje, treće izdanje, imao još 2015. godine.

Progres tek dolazi

Generalno rastu rekreativnog trčanja veliki doprinos daju i škole trčanja kao u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli ili Mostaru, kao i atletske rekreativne lige poput onih u Sarajevu, Banjaluci, Tomislavgradu i Tuzli.

U svakom slučaju, statistika ukazuje na progres rekreativnog trčanja u BiH, ali se opet čini da će pravi rast brojnosti trkača i uspon ovog sporta tek uslijediti.

3

Iz liste se vidi da trka nedostaje u oktobru, novembru, decembru, januaru i februaru, a što je možda prilika za organizatore na jugu, odnosno Hercegovini.

MART

2. Mostarski polumaraton

3. Trka u kamenu – Vertical race Trebinje

19. Prnjavor ulična trka

APRIL

2. Gradiški polumaraton

1. Kozara Ultra Trail

1. Zenički noćni cener

24. Vivicitta Sarajevo

23. Vivicitta Tuzla

1. Ulična trka Modriča

2. Deksalgin 5K Sarajevo

MAJ

22. Polog – Široki Brijeg

21. Vivicitta Zavidovići

6. Mostar Challenge

6. Stazama Branka Ćopića

4. Banjalučki polumaraton

JUNI

22. Vidovdanska trka Brčko

2. Sarajevski noćni cener

3. Vučko Trail

9. Međunarodna trka Velika Kladuša

JULI

1. Blidinje polumaraton

3. Živinička trka

2. Tuzlanski polumaraton

 

2. DM Ženska trka

4. Jahorina Ultra Trail

1. Termag Challenge Race, Jahorina

AUGUST

5. Duvanjska desetka

1. Kakanj za 5

4. Ulična trka Ugljevik

1. “Dženan Memić” 5K, Ilidža

1. Cazinski maraton

2. Čvrsnica Ultra Trail

1. Trka zdravlja, Banja Vrućica

SEPTEMBAR

1. Banjalučka desetka

3. Travnik noćna trka 5K

1. Pyramid Trail Visoko

1. Ramski polumaraton

6. Djevojke na trčanju Sarajevo

1. Vogošća 5K

12. Sarajevski polumaraton

3. Trail Novi Grad

1. Brdska trka Nacionalni park Una

2. Audi B2B Sarajevo

2. Skakavac Trail

3. BL City Night Run

OKTOBAR

  1. +1111 Vertical Race Čemernica

NOVEMBAR

  2. Bilećki polumaraton

Vaši komentari

Banner