Čokolada i trčanje

Kako čokolada djeluje na trkače: Da li je loša ovisnost ili nezamjenljiva poslastica?

3523

Pripremila: Ljilja Lukić

Za većinu je čokolada jedno od životnih zadovoljstava bez kojeg ne mogu, a što se tiče trkača, vrlo često se koristi i kao hrana za oporavak.

Urađena su i brojna istraživanja koja su pokušala da utvrde kako ona u stvari djeluje, da li je samo slatko zadovoljstvo prepuno kalorija ili ima i neke pozitivne učinke na naše zdravlje.

Čokolada za doručak

Čokoladni kolač za doručak ubrzava mršavljenje? Sudeći po istraživanju profesora Daniela Jacubowicza koje je obuhvatilo 193 odrasle osobe koje su za doručak jele obrok od ugljenih hidrata od 300 kalorija ili 600 kalorija težak proteinski obrok koji uključuje čokoladni kolač, ovo je istina.

Obje grupe su jele istu ukupnu količinu dnevnih kalorija – 1400 žene i 1600 muškarci. Prvih 16 sedmica obje grupe su izgubile otprilike jednak broj kilograma, međutim, nakon toga, grupa koja je za obrok imala čokoladni kolač je gubila više kilograma.

Primijećeno je da su oni kasnije tokom dana manje žudili za slatkišima i ugljenim hidratima, bili manje gladni i lakše se pridržavali plana ishrane.

Šta ovo znači za trkače?

Doručak treba da zadovolji sve vaše potrebe. Ako ne možete bez slatkiša, jedite ih ujutru ili prije podne, a uveče kada ste umorni i iscrpljeni trebalo bi da izbjegnete prejedanje. To znači da je bolje da poslije doručka uzmete dezert nego da večerate.

Čak i ako hoćete da smršate, jedite ono što volite. Naravno, potrebno je samo da redukujete količinu.

Da li je crna čokolada zdrava?

Crna čokolada može da se smatra zdravim izborom. Dvije kašičice kakaoa imaju jednaku količinu antioksidanasa kao ¾ šolje borovnica ili čaša i pol crnog vina.

Nažalost, tamna čokolada ima gorak ukus, a većina ljudi preferira slatku mliječnu čokoladu, koja ima malo korisnih sastojaka.

Crna čokolada sadrži i flavonoide, koji djeluju na poboljšanje ljudskog zdravlja. Mogu da spriječe ili odlože pogubno djelovanje mnogih bolesti, kao što su rak i koronarne bolesti, a sprječavaju i agregaciju trombocita.

Čokoladno mlijeko

Ukoliko ste imali jak trening i želite brzo da oporavite mišiće, podignete šećer i nadomjestite izgubljenu tečnost, onda se prihvatite čokoladnog mlijeka. Dobro je za oporavak mišića i rehidrataciju, čak se pokazalo boljim od sportskih napitaka.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da 10% dnevnih kalorija bude iz prerađenog šećera, tj. oko 200 do 300 “slatkih” kalorija za sportiste. Šećer iz čokoladnog miljeka je prihvatljiviji od onog iz sportskih napitaka. Mlijeko je bogato proteinima, kalcijumom, vitaminom D, riboflavinom što je bolje od zaslađene vode sa  malo soli.

Vaši komentari

Banner