Trčati ili odustati? Tijelo ne odustaje, sve je u glavi!

Borite se sa željom da odustanete na pola treninga? Uz pomoć nekih malih trikova završićete trening bez problema.

5091
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Neiskusni početnici ili trkači veterani – svi su ponekad bili u situaciji kada su poželili da prekinu trening prije vremena.

Pobijedite mali glas u glavi koji vam govori da je bolje da se izležavate ispred TV-a i odradite trening po planu.

Izgubite se

Jedan od sigurnih načina da uživate u trčanju jeste da isključite sat, aplikaciju na telefonu, ignorišete uobičajene staze za trčanje i izgubite se. Odolite potrebi da gledate na sat i jednostavno uživajte u trenutku.

Priključite se

Slušanje muzike može da popravi trening i za 15%, a posebno je dobro ako jurite PB. Ako trčite dužinu i bojite se da će vam biti dosadno sa muzikom, pokušajte da prvu polovinu istrčite bez muzike, a kada osjetite da vam treba dodatni podsticaj stavite slušalice i uživajte.

Lagano dišite

Razlog borbe može imati veze i sa tempom. Ukoliko počnete prebrzo brzo ćete se umoriti i izgubiti motivaciju. Pokušajte početi sporijim tempom. Lagano dišite i ubrzo ćete se vratiti zadanom cilju.

Um prije svega

Razmislite da li je bol koju osjećate u tijelu ili u glavi. Ako vas koljeno stvarno boli, stanite. Međutim, ako su vam noge teške, mislite da ne možete ni korak dalje, a u dobroj ste kondiciji, fokusirajte se i nastavite sa treningom, nakon nekog vremena shvatićete da je sve to bilo u glavi.

Smanjite pritisak

Trenirate redovno, ali ovaj trening ne ide. Sjetite se da imate još nekoliko sedmica do trke i da niko ne očekuje da sutra istrčite maraton.

Sjetite se zašto ste počeli

Bilo da trčite da smršate ili se spremate za deseti maraton, tu je uvijek razlog zašto ste uopšte počeli da trčite. Zapišite sve razloge zašto trčite i pročitajte ih kada motivacija počne da varira.

Uključite ruke

Kada u toku treninga počne borba sa izdržljivošću, pokrenite ruke. Osjetićete da ide malo lakše, brzina će se povećati. Zapamtite da nije tijelo to koje odustaje.

Izbjegnite semafor

Držite se trase za trčanje na kojoj nema semafora, jer je mali crveni čikica savršen izgovor za zaustavljanje.

Vjerujte u ‘runner’s high’

Zaista postoji, samo treba da mu vjerujete. Kada najmanje očekujete, vratiće vam dobrim raspoloženjem i sjetićete se zašto su treninzi toliko zabavni.

Vaši komentari

Banner