Trčimo li bolje zbog lajkova i kudosa?

Mnogi trkači su osjetili moć trčanja u grupi i koliko je to dobro za povećanje motivacije i bolje treninge i rezultate. Bilo da su u pitanju početnici ili elitni maratonaci, pritisak i takmičarski duh koji osjete dok trče sa drugima, tjera ih da idu jače i brže.

2838
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

A šta je sa onima koji isključivo trče sami, a zatim podijele svoj trening sa virtuelnim prijateljima na društvenim mrežama?

Da li je motivacija koju oni dobijaju jednako korisna kao ona od trčanja u grupi?

“Društvene” aplikacije

Istraživanja su pokazala da korištenje aplikacija kao što su Strava, Endomondo ili RunKeeper mogu da motivišu da trčite duže i brže.

Obuhvaćeno je preko million ljudi na različitim geografskim lokacijama, koji su pretrčali preko 350 miliona kilometara za pet godina. Otkrili su da svako produžavanje treninga virtuelnih prijatelja, produžava trening onih koji ih prate, čak i ako vremenski uslovi nisu idealni. Rezultati su takođe pokazali da su trčali brže onda kada su njihovi prijatelji pojačavali tempo.

Zaključak je i da trkači sa više prijatelja trče više. Što više virtuelnih prijatelja jače trenira, veća je motivacija onih koji su vidjeli taj trening.

Uticaj društvenih mreža može da bude jak motivator za bolje treninge.

To je pokazalo i istraživanje na 217 studenata koji su pohađali besplatne treninge. Jedna grupa je bila na društvenim mrežama, druga ne. Očekivano, bolje je napredovala grupa čiji su treninzi bili vidljivi na društvenim mrežama gdje su ostali mogli da ih vide i prate njihov napredak.

Kako izvući korist iz društvenih mreža?

Ukoliko se još uvijek niste priključili nekoj od već pomenutih aplikacija, vrijedi da pokušate. Ako već jeste, ali ih ne koristite redovno i imate samo nekoliko prijatelja, budite aktivniji i uspostavite neke nove kontakte.

Kakve online trkačke prijatelje treba da tražite?

Istraživanja su pokazala da muškarce motivišu i žene i muškarci, a žene druge žene. Isto tako, bolje motivišuće djeluju oni koji su u slabijoj kondiciji od vas. Bez obzira koliko se divili olimpijcima i elitnim trkačima, uvijek će nas više motivisati kada smo bolji od nekog ko je sa manje kondicije od nas, pa ćemo se truditi da i ostanemo bolji. Dakle, najviše će vas motivisati oni koji su malo slabiji ili malo bolji od vas.

Ukoliko ne želite da koristite neku od aplikacija, sličnu korist možete imati i od Facebooka ili Instagrama. Objavljivanjem ciljeva ili napretka, vaši virtuelni prijatelji će vam itekako pomoći da ostanete posvećeni čak i onda kada vam nije do trčanja. A i pogled na profile trkačkih prijatelja može da vas inspiriše i motiviše.

Započnite da dijelite

Dakle, ako već niste podijelili neke slike sa trčanja ili trening na društvenim mrežama, ne stidite se. Možda će vam izgledati čudno na početku, ali kada počnu stizati lajkovi, kudosi, srca… motivacija će početi da raste. A velike su šanse i da nekog inspirišete da se digne sa kauča i počne da trči.

Društvene mreže mogu da posluže i da se povežete sa drugim trkačima, podržite se i ohrabrite. Odlično su mjesto da podijelite informacije i savjete. Mnogi trkači vole da istražuju trke na društvenim mrežama i povezuju sa drugima koji tu trče, tako da možete pokupiti informacije o stazi, expou, restoranima… od trkača koji su već trčali na toj stazi ili onih lokalnih.

Budite oprezni

Ipak budite oprezni kada su u pitanju savjeti koje dobijete od virtuelnih prijatelja, naročito kada se radi o specifičnim pitanjima u vezi treninga kao što su povrede ili bolest. Nešto što nekom odgovara, ne mora obavezno da prija svakom i uvijek je bolje potražiti savjet od nekog ko vas duže poznaje, kao što je vaš trener ili ljekar.

Vaši komentari

Banner