I vaše srce voli trčanje

Redovan trening trčanja jača sve mišiće, a posebno srčani: Da li ste znali da čak i trkači početnici mogu da spuste broj otkucaja srca u mirovanju za 10 otkucaja po minuti, poslije samo nekoliko sedmica treninga?

6782
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Trčanje je najlakši i najefikasniji oblik zdravog treninga.

Pokreti potrebni za trčanje poznati su od kad je svijeta i vijeka. Može se reći da je trčanje fitnes evergreen.

Trčanje je i sport koji je u trendu. Stari i mladi, rekreativci i profesionalci, trgovci i političari – entuzijazam za trčanje postoji kod svih generacija, zanimanja i socijalnih grupa.

Ljudi su fascinirani ovom aktivnošću od koje svi mogu da imaju koristi. To je kao zdravi hobi. On je i baza za mnoge druge fizičke aktivnosti, jer je sastavni dio mnogih treninga.

Koristi za srce

Oni koji vole da trče nabrojaće mnoge koristi od ove aktivnosti. Na prvom mjestu, štiti tijelo od tzv. uticaja civilizacije i jača cijelo tijelo. Pozitivne posljedice se pokazuju čak i u krvnoj slici:

*Masnoća u krvi opada, a tzv dobri holesterol raste;

*Redovno trčanje smanjuje rizik od oboljevanja od arteroskleroze;

*Smanjuje proizvodnju hormona stresa adrenalina i kortizola;

*Poboljšava cirkulaciju;

*Smanjuje rizik za nastajanje tromba;

*Povećava ukupnu količinu krvi u tijelu.

Oni koji su već aktivni znaju da srce pumpa krv brže tokom napora. Sportovi izdržljivosti, kao što je i  trčanje, posebno su efikasni kada je u pitanju jačanje srca.

*Broj otkucaja tokom mirovanja je manji kada redovno trenirate;

*Maksimalni kapacitet uzimanja kiseonika se povećava;

*Jače srce znači manje napora za srce tokom odmora i tokom treninga.

Duži život uz trčanje

Već poslije šest sedmica redovnog treninga mogu da se primijete pozitivni uticaji trčanja na zdravlje, a čak i početnici u toj fazi mogu da smanje broj otkucaja za 10 po minuti.

Na primjer, ako trčite 30 minuta tri puta sedmično možete da spustite broj otkucaja tokom mirovanja sa 75 na 65 po minuti, jer se tijelo navikava na fizički napor.

Trčanje poboljšava sveukupno stanje organizma i daje osjećaj slobode. I stvarno “radi”, bolje od bilo kog lijeka ili terapije. Zato, ne slušajte slabića u sebi koji vam šapuće da je teško i da ne možete. Samo trčite!

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakŠta raditi kad imate samo 15 minuta?
Sljedeći članakDa li ste “trkačka udovica/udovac”?
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.