Da li ste “trkačka udovica/udovac”?

Novi trendovi u dejtingu su čekanje dragog/drage da istrči 10 km ili ne daj Bože ultru, zatim slušanje o novom ličnom na 10 km, pa priča o povredi i novim patikama koje bi trebalo nabaviti sljedećeg mjeseca. Ako često slušate nešto ovakvo, onda definitivno spadate u ono što se zove “running widow”, iliti trkačka udovica/udovac.

3227
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Za vikend ste planirali romantični ručak, a zatim maženje u krevetu. Ako ste u vezi sa trkačem, nedelja je za trening dužine.

Svoju ljubav ćete da vidite tek popodne, sa posttrkačkim sjajem u očima. Ne očekujte nikakvu akciju, oporavlja se. Pripremite neke ugljene hidrate i saslušajte kako se žali na kilometražu i voliće vas zauvijek.

Trkačka oprema

Vaš dragi/draga ima dovoljno trenerki, ruksaka, jakni, bufova, helanki i majica da napuni skladište, a svaki pojedinačni komad je od suštinske važnosti. Vešeraj vam je prepun sintetičke trkačke opreme i sa toliko statičkog elektriciteta mogli bi da upalite radio. Samo ih ne pitajte da li im treba još opreme. Uvijek treba.

Zbogom nokti na nogama

Trkači su zaboravili kako izgledaju normalni nokti na nogama, a za žene je sasvim normalno da imaju nalakirana mjesta gdje bi nokti trebali biti. Naviknite se na to.

Lijevo i desno

Nikada ne zaboravite da čarape vašeg ljubljenog trkača imaju oznaku L i R. Ako se desi da ste ih pogrešno uparili, pa obuje dvije lijeve, samo tiho napustite prostoriju.

Porodične obaveze

Ništa, ali baš ništa ne može da stane između vašeg partnera i dana trke. Odustanite od godišnjice, naviknite se da slavite rođendan u sred sedmice i ne trudite se da vikendom posjećujete rodbinu. Trčanje maratona u okruženju stranaca je uvijek prioritet u odnosu na porodična okupljanja.

Ugljeni hidrati koji život znače

Kuhinja vam je prepuna tjestenine, energetskih gelova sa isteklim rokom trajanja i proteinskih preparata iz startnih paketa. Ne pitajte ih za način ishrane, samo se potrudite da uvijek imate mnogo hrane u kući jer nema ništa gore od gladnog trkača.

Mali odmor

Pod romantičnim mini odmorom vaš dragi trkač podrazumijeva sjedenje u autu na kiši dok jede pločice od riže i proučava stazu ultre sa drugim trkačima. Ovo je možda pravo vrijeme da se i vi prijavite na ultru, jer je to jedini način da sa dragim provedete malo više vremena.

Čuvajte se povrede

Taman ste mislili da je najgore što vam se može desiti to što ste izgubili svoju ljubav na 16 sedmica tokom sezone maratona, došla je i povreda. Jedna sedmica sa trkačem koji kuka zbog povrijeđenog stopala/koljena i molićete ga da što prije ode da trči.

Dramatične promjene raspoloženja

Vaš partner može da ode iz kuće skroz neraspložen i poslije pola sata se vrati kao sasvim druga osoba. Ništa ne pitajte, samo uživajte u ovom posttrkačkom raspoloženju dok traje. Sada je odlično vrijeme da pitate nešto što ste odlagali.

Kult trčanja

Potrebno je otprilike 12 sedmica da provedete u novoj vezi da vam bude jasno da ukoliko ne počnete i sami da trčite, život će vam se pretvoriti u čekanje na okrepama na kiši i usklađivanju svakodnevnih obaveza sa trening planom vaše ljubavi, pa je bolje da se što prije prijavite na neku trku i krenete sa pripremama.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakI vaše srce voli trčanje
Sljedeći članakOSMAN JUNUZOVIĆ: Poobarat ću državne rekorde na 3.000m i 10.000m
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.