Šta raditi kad imate samo 15 minuta?

Nemate vremena, a trči vam se? Tri kratka trkačka treninga pomoći će vam da iskoristite vrijeme koje imate na najbolji mogući način, makar to bilo samo na 15 minuta.

4438
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Da li možete da odradite petnaestominutni trening? Vjerovali ili ne, možete imati koristi od treninga čak i onda kada nemate mnogo vremena.

Obzirom da je ovaj tip treninga vrlo intenzivan, zahtjeva dobru bazu i nije zamjena za redovni trening plan. Ovakve treninge ne bi trebalo raditi često i bez uključivanja redovnih treninga nižeg intenziteta.

Ukoliko se želite oprobati u trčanju ili unaprijediti svoj trkački trening, učinite to kroz naš MT trening klub.

Trening intervala

Zagrijavanje: 5 minuta laganog trčanja

Intervali: 6 x 30 sekundi intenzivno (90%) sa 30 sekundi pauze između

Rastrčavanje: 4 minuta laganog trčanja

Glavni dio treninga sastoji se od šest intervala trajanja 30 sekundi sa 30 sekundi pauze između svakog. 30 sekundi trčanja treba da bude veoma visokog intenziteta tempom kojim je disanje vrlo teško, znači na 90%.

Fartlek

Zagrijavanje: 3 minuta laganog trčanja

Fartlek: 9 minuta poigravanja sa tempom po osjećaju

Rastrčavanje: 3 minuta laganog trčanja

Fartlek je trčanje bez unaprijed definisanog tempa i intenziteta. Trčite po osjećaju, samo je bitno da kombinujete sporiji i jači tempo. Fartlek može da popravi vašu brzinu. Primjer treninga: trčite do ugla ulice ili do nekog drveta u parku, pa hodajte do crvenog auta ili klupice…

Krešendo trčanje

Zagrijavanje: 3 minuta laganog trčanja

Krešendo: minut i po na 70% (brzo, ali dišete bez problema); minut i po na 80% (disanje je teže i izazovnije); minut i po na 90% (teško disanje). Sve ponoviti dva puta.

Rastrčavanje: 3 minuta laganog trčanja

Krešendo se sastoji od intervala sa pojačavanjem intenziteta. Svaki put kada započnete interval razmislite da li ste izabrali dovoljno brz tempo, i ne zaboravite da morate biti u stanju da izdržite minut i po bez pauze. Ne bi trebalo da stajete da povratite dah.

Kao što smo već napomenuli, ovi kratki treninzi pomoći će vam da ostanete u formi, ali ne mogu zamijeniti balansirani trening plan.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakDajte trčanju drugu šansu
Sljedeći članakI vaše srce voli trčanje
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.