Trening od 30 minuta

Već smo pisali o petnaestominutnom treningu i kako na najbolji način možete da iskoristite tako malo vremena. A ako imate na raspolaganju pola sata, evo kako da izvučete najbolje iz tih 30 minuta.

7232
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Zna biti prilično frustrirajuće kada vam se trči, a obaveze pritišću sa svih strana.

Pola sata možda ne zvuči dovoljno za trening, ali može biti sasvim dobro ako se pravilno iskoristi.

Sagorijećete masti

Trčanje u trajanju od 15 do 30 minuta pokreće metabolizam i sagorijeva masti. Mnogo bolje je misliti: “Imam 30 minuta i idem da trčim” nego: “Imam samo 30 minuta, bolje da ne počinjem”. Ne samo da ćete sagorijevati kalorije tokom trčanja, već se taj efekat nastavlja i nakon treninga. Energija iz ugljenih hidrata i masti troši se na obnavljanje oštećenih tkiva i vraćanje tijela u stanje prije treninga. Ovo može da traje od 15 minuta do 48 sati, što znači da tijelo i dalje sagorijeva masti.

Bićete srećni

Oslobodićete taj predivni endorfin i osjećati se bolje i poslije kratkog treninga. Hormon sreće počinje da se luči već poslije 10 minuta trčanja. Ponekad je čak kratki trening efikasniji od dugog, jer nema iscrpljenosti pa se osjećate živahno i preporođeno. Kratki trening je odličan i za oslobađanje od stresa.

Brzi oporavak

Trening intervala od 30 minuta ili redovni trening od pola sata neće oštetiti i opteretiti previše mišiće, a manji je i rizik od povreda. To znači da ćete uz odgovarajuću hranu i oporavak, ubrzo biti spremni za novi trening.

Sagorijevanje kalorija

Trčanje 30 minuta garantovano prži 200 do 500 kalorija. To znači da ako ugurate trening između dva obroka, nećete imati osjećaj krivice kada desert dođe na red. Tridesetominutni trening, bez obzira na brzinu, tempo i sposobnosti, stvarno će da pomogne ako želite da gubite kilograme.

Miran san

Trening od 30 minutra trčanja je odličan za miran san. Dobro bi bilo da trening ne bude blizu planiranog vremena za spavanje, da vas endorfin ne bi razbudio. Najbolje je trčati ujutru, u vrijeme ručka ili odmah poslije posla. Trčanje će takođe da smanji anksioznost i pomogne u borbi protiv depresije na zdrav način, a koji često uzrokuju nesanicu.

Definisanje mišića

30 minuta trčanja pet puta sedmično je odlično za definisanje mišića. Brzo ćete primijetiti kako vam se tijelo mijenja. Ako sada počnete, prve promjene ćete primijetiti za šest do osam sedmica.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakZašto vam treba dan za odmor?
Sljedeći članakŠta se desi kad prestanete da trenirate?
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.