Zašto vam treba dan za odmor?

Bez obzira što se osjećate motivisano i dajete sve od sebe na treningu, nekada nema željenih rezultata, a razlog tome može biti to što vam treba dan za odmor.

4413
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Možda ste primijetili na društvenim mrežama hashtag #nodaysoff i imate osjećaj da svakodnevni trening daje dobre rezultate.

Međutim, stvarnost je potpuno drugačija i za trening je veoma bitno da slušate svoje tijelo. Posljednje što vam treba je pretreniranost ili povreda.

Ako redovno naporno trenirate, ali ne postižete dobre rezultate to je možda zbog toga što ne odmarate dovoljno.

Ovo su samo neki od znakova koji mogu da znače da vam ipak treba odmor:

Osjećate se iscrpljeno i pored osam sati sna

Ako ste spavali dovoljno, ali ste iscrpljeni, sve vas boli i umorni ste, treba vam dan, dva odmora. Dajte mišićima pauzu, a i vaš um će se odmoriti od razmišljanja šta vam je sljedeće u trening planu. Prave izmjene u tijelu dešavaju se dok spavate i odmarate, pa da bi vidjeli prave rezultate, dajte tijelu ono što mu treba.

Produžena upala mišića

Ponekad, ako intenzivno trenirate jednu grupu mišića, upala može da traje i po tri dana. Ovo se zove odložena upala. Promijenite trening plan i odmorite tu grupu mišića. Dajte im vremena da se u potpunosti oporave prije nego što ih ponovo pokrenete. I obavezno se dobro zagrijte prije treninga.

Pijete vodu, ali niste hidrirani

Ovo može biti znak da ste previše trenirali i da vam treba vrijeme da se oporavite, odmorite i hidrirate. Žeđ je zadnji signal da vam treba voda. Pijte vodu prije nego što je osjetite.

Trenirali ste šest dana zaredom

Odmorite! Već ste uradili dosta dobrog za svoje tijelo, sad ga pustite da se odmori i oporavi.

Zadnja dva treninga se osjećate slabo i sporo

Naravno da ne možete biti svaki dan jaki i brzi. Ali kada primijetite da uobičajeni trening ide teže nego inače, vrijeme je za odmor.

Neraspoloženi ste

Sve vam ide na živce ili ste anksiozni i ne možete da se smirite. Kada tijelu nedostaje energija, onda ste neraspoloženi. Ubacite bar jedan dan za odmor sedmično i dobro se naspavajte.

Ostanite aktivni

Iako odmarate od trčanja, možete se baviti nečim drugim – pješačenje, planinarenje, bicikl ili plivanje samo su neki primjeri aktivnog odmora. Ponekad sjedenje i neaktivnost može da pogorša upalu. Izađite na svjež vazduh i bićete bolje.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakEVELINA MARIĆ: Planiram još bolje rezultate u 2019. godini
Sljedeći članakTrening od 30 minuta
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.