EVELINA MARIĆ: Planiram još bolje rezultate u 2019. godini

Ako malo pomnije pratite rezultate naših trkača/trkačica, između ostalih ste ove godine mogli primijetiti i napredak koji je ostvarila Evelina Marić.

3199
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Sam pogled na našu tabelu prošle i ove godine ukazuje da je lični rekord na polumaratonu iz 2017. (1:39:09) ove godine popravila na 1:31:54 (oba ova rezultata je istrčala u Ljubljani), a što je svakako vrijedno pažnje.

Marić je rođena 29. januara 1989. godine u Livnu, ali živi i radi u Banja Luci. Atletičarka je AK Marathon iz Brčkog. Prije pet godina je diplomirala na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta u Banja Luci. Obavlja poslove fitness trenera, instruktora plivanja i skijanja.

– Od početka Osnovne škole počinjem aktivno da se bavim sportskim aktivnostima kao što su karate, ples i plivanje i takmičim se u istim. Sve do upisa na fakultet 2008. godine kada se posvećujem fakultetskim obavezama i počinjem da primjenjujem grupne programe treninga poput Aerobica, Pilatesa, Zumbe, priča Evelina Marić.

Početkom prošle godine je, uz ekspanziju trčanja na našim prostorima, zaželjela i sama da se oproba na 21,1km.

– Imala sam želju da pokušam istrčati Prvi Gradiški polumaraton koji se održavao u aprilu. Bez nekih velikih priprema sam istrčala dionicu od 21km za 2:10. Nakon toga izazovi i želje su postali još veći. Počela sam redovnije da trčim. Kada je to postalo svakodnevno i nešto bez čega ne mogu zamisliti dan, obratila sam se mom kolegi sa fakulteta, odnosno sada mom treneru Srđanu Samardžiću. Neizmjerno sam mu zahvalna, prije svega na pristupu treninga, jer svoj posao obavlja maksimalno korektno kako kao atletičar, tako i kao trener.

Tada je postala članica Banja Luka Running Cluba. Već u oktobru u Ljubljani je popravila polumaraton za 31 minutu (sa 2:10 na 1:39) i postala trkačica AK Marathon Brčko.

Od svojih trka izdvaja da je ove godine bila druga na državnom prvenstvu na 10km (atletska staza) u Sarajevu, druga u Banjaluci na prvenstvu RS u polumaratonu, četvrta na prvenstvu BiH na 3.000m u Zenici, a u istom gradu i treća na prvenstvu BiH na 5.000m. Bila je druga na prvenstvu RS i BiH u Brčkom na 10km (ulična trka) i treća u Sarajevu na prvenstvu BiH u polumaratonu. Na kraju sezone je istrčala lični rekord u polumaratonu (1:31:54).

– Bilo je i dosta drugih trka u različitim gradovima BiH koje su mi ostale u lijepom sjećanju. Jer zadovoljstvo je vidjeti koliko trčanje kod nas napreduje iz dana u dan, kaže Marić, a kao svoju inspiraciju ističe:

– Takmičim se isključivo sa sobom. Shodno tome trudim se da na svakoj idućoj trci popravim vrijeme bar nekoliko sekundi. Tako da za narednu godinu planiram da ostvarim bolje rezultate nego ove godine. Maraton imam u planu, ali se prvenstveno baziram na to da još spustim vrijeme na polumaratonu. Trenutno se spremam za Banjalučki polumaraton 12. maja.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakTRENING SNAGE: Pogrešno shvaćeni trening
Sljedeći članakZašto vam treba dan za odmor?
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.