TRENING SNAGE: Pogrešno shvaćeni trening

Negdje pred kraj godine, kada su svi zaokupljeni praznicima, i treninzi trčanja su sve rjeđi, dosta se priča o treningu snage i njegovim efektima, te o tome koliko trkača ih stvarno i odrađuje.

3077
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Trening snage je često pogrešno shvaćen.

Predrasuda #1: Od treninga snage ste teži; kardio je za gubljenje kilograma

Bez treninga snage ostajete bez najboljeg oružja za sagorijevanje masti. Ništa ne pojačava bazalni metabolizam kao efikasni trening mišića. Nekoliko kilograma mišićne mase sagori istu količinu kalorija tokom dana koliko i srednja grupa polaznika fitnesa. Čak i dok spavate. Da bi izgubili kilograme, redukujte unos kalorija i pojačajte bazalni metabolizam razvojem mišića.

Predrasuda #2: Od treninga snage mišići mogu da postanu preveliki

Ljudsko tijelo nikada ne gradi prevelike mišiće osim ako svojom aktivnošću vi ne utičete na to. Povećanje od 250 grama mišićne mase mjesečno za žene i 750 za muškarce je prihvatljivo. Ovo se dešava samo pod idealnim uslovima i sa dobrim trening planom, pravilnim intenzitetom i odgovarajućom ishranom.

Uz sve to pravićete znatan i vidljiv napredak. Ali vremenom, tijelo će postati naviknuto na napor i rast mišića će se usporiti. Ako još uvijek imate osjećaj da su preveliki, to možete korigovati izmjenama trening plana.

Predrasuda #3: Oblik mišića se može mijenjati pojedinim vježbama

Mišići mogu samo postati veći ili manji. Oblik koji dobiju kada se povećaju nije uslovljen vježbom.

Vaši komentari

Banner