Šta da radite kada ne ide po planu?

Bilo da se pripremate za prvih 5K ili maraton, treba vam dobar trening plan. A onda negdje na pola puta se desi da zbog nepredviđenih okolnosti preskočite trening. Ili možda pomiješate redoslijed treninga u sedmici.

2900
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

U suštini, teško je precizno odrediti koliko će to preskakanje uticati na ishod trke.

Dužina igra veliku ulogu, ali i cilj, da li želite da postavite svoje najbolje vrijeme ili samo da istrčite trku.

Ako ste preskočili trening, prvo treba da odredite razlog – da li ste imali neodložne obaveze ili je tijelu bio potreban odmor. Ako se niste dobro oporavili, imate upalu mišića, ili niste dobro spavali i hidrirali se, postoji rizik da od planiranog treninga i nemate koristi.

Bez obzira na razlog, možete da odmorite, jer jedno preskakanje neće pokvariti trku. Ovo posebno važi za rekreativce. Međutim, ako ste ambiciozni i ciljate određeni rezultat, bitno je da se striktno pridržavate plana.

Trebalo bi da imate bar osam dugih treninga devet do 12 sedmica prije trke. Ukoliko neki preskočite, možete ga nadoknaditi, ali morate imati bar pet dana razmaka između dva treninga dužine. To može biti i malo zahtjevno, jer poslije dužine treba da imate dan odmora. Ako nemate drugog izbora, tempo trening zamijenite treningom dužine, koji su ipak bitniji za pripremu trke.

Uvijek možete imati lagani cross trening ili dan za odmor dan nakon treninga dužine, bitno je da nastavite da trenirate po planu. Ako idete preko svojih mogućnosti kada niste dovoljno spremni, rizikujete povredu.

Trening planovi postoje sa razlogom, oni uključuju i treninge sa upalom i bolovima, ali i daju dovoljno vremena da se odmorite. Slušajte tijelo, i ako osjetite da se borite i da su treninzi patnja, reorganizujte se.

Mnogima se dešavalo da zbog povrede npr preskoče posljednju dužinu ili pomiješaju redoslijed treninga pred trku. Tada je najbitnije da osluškujete tijelo i budete iskreni prema sebi.

Nivo neutreniranosti je individualan, pa morate sami da odvagate kako se osjećate. Možda i možete da istrčite trku, a možda je bolje da je preskočite, što je prilično frustrirajuće, jer je trka nagrada za sve što ste prošli tokom trening ciklusa. Trebalo bi da bude zabavna, a ne da imate grčeve i bolove pa ne poželite nikad više da se prijavite. Ako morate da odustanete, uvijek imajte na umu da je trka bilo i biće.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakUpala mišića i kako je se riješiti
Sljedeći članakČOVJECI I NJIHOVO PREHRANJIVANJE (4): Buđav lebac
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.