Upala mišića i kako je se riješiti

Prepuni motivacije, uskočili ste u trening plan i u potpunosti uložili sve svoje mogućnosti. A onda sljedećeg jutra, kada ustajete iz kreveta – bolovi.

7760
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Ako vam je poznat osjećaj kada su mišići zgrčeni, kruti, natečeni i osjetljivi, onda ste sigurno među onima koji su imali, ili trenutno imaju, upalu mišića.

Odakle se javlja bol i kako da vam bude lakše?

Upala mišića nije neophodna da biste napredovali i povećavali kondiciju. Ali za početnike koji tek počinju sa treningom, često je neizbježna.

Upaljeni mišići mogu biti rezultat teškog treninga ili novih i nepoznatih pokreta. Ukoliko ste počeli sa novom vrstom treninga (npr intervali) ili ga niste radili neko vrijeme, skoro pa sigurno ćete imati upalu.

Razlog tome je što se tijelo još nije naviklo na ovu aktivnost. Mišićna vlakna ne rade u skladu, pa neka odrade sve, a druga odmaraju. Pošto neka podnesu sav teret, brzo postanu upaljena od pretjerane aktivnosti. To dovodi do ukrućenosti mišića i sitnih oštećenja na vlaknima.

Šta se dešava u mišićima?

Razlog zašto se osjećate tako umorno su mikro ozljede u mišićima. One povećavaju koncentraciju upalnih markera u krvi, koji nastaju curenjem limfe kroz mala oštećenja. Zbog toga su mišići otečeni i izduženi.

Smatra se da je upala u stvari izduženje mišića, koje se manifestuje kao bol. Određene vježbe (trčanje nizbrdo, intervali, sprint) najčešće i dovode do upale.

Koliko upala traje?

Mišići ne bole odmah nakon treninga, već nekoliko sati kasnije. Najjača upala je obično 24 do 48 sati nakon treninga. Ne treba da brinete, jer brzo prolazi. One najgore traju najduže sedam dana.

Upala mišića ne znači povredu. Tijelo je pametno – izgrađuje ponovo oštećena tkiva, samo je potrebno da mu date vrijeme da se oporavi.

Mišići se naviknu

Tijelo je nevjerovatan sistem mišića koji znaju da se prilagode, čak i kada su pred njima veliki zahtjevi. Ako redovno trenirate, primjetićete da se upala smanjuje pa i nestaje, jer se tijelo adaptiralo.

Kako izbjeći upalu

Upala mišića je veoma česta kod početnika, ili nakon dugog perioda neaktivnosti. Postoji nekoliko načina kako možete da je izbjegnete:

Sa treninzima počnite polako i postepeno povećavajte intenzitet. Ne preskačite zagrijavanje, jer ono priprema mišiće za ono što slijedi tokom treninga, pa samim tim smanjuje mogućnost upale nakon njega.

Ukoliko ste umorni, izbjegavajte naporne treninge tipa intervala. Ako ste odradili jak trening i očekujete upalu sljedećeg dana, pomoći će vam rashlađivanje tj kupka ili tuširanje hladnom vodom. Najbolji lijek za umorne mišiće je odmor.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakKRIZNI TRENING PLAN: Najteže je počinjati ponovo
Sljedeći članakŠta da radite kada ne ide po planu?
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.