TRČANJE I TO: Put od neformalne grupe do Udruženja rekreativaca sportista

Grupa "Trčanje i to" (skraćeno: #TiTo) nastala je sredinom 2017. godine u Sarajevu, kada su se trkačice i trkači različite spremnosti i životnih ciljeva okupili oko iste ideje - da zajedno trče, druže se i društvo u kojem živimo pokušaju učiniti boljim za život sviju koji to žele.

2746
Foto: Dražen Filipović
Banner
Banner
Banner

Tekst: TiTo PR tim

Na samom početku ova grupa brojala je samo nekoliko članova, da bi joj se kroz trčanje i razne društveno odgovorne aktivnosti pridružile mnoge sjajne osobe, bilo da trče ili da učestvuju u drugim #TiTo projektima.

Krajem 2018. ova grupa ima više od 200 aktivnih članova u nekoliko zemalja svijeta, a s njima je na treninzima, u ili van BiH, u prethodnoj godini trčalo više od 1000 osoba – od potpunih početnika do profesionalnih trkača koji su im bili gosti. Brendirali su opremu i upečatljiv vizualni identitet.

Osnovna aktivnost oko koje se članovi ove grupe okupljaju je trčanje tri ili četiri puta sedmično (zavisno od toga ko se za šta spremna). #TiTo ima više grupa trkača, od brzih do potpunih početnika (koji kombinuju hodanje i vrlo lagano trčanje), a svaka grupa ima svog vođu grupe. Vođe grupa, ali i ostali članovi s iskustvom u trčanju novim članovima prenose znanje i ljubav prema ovoj aktivnosti. Potvrda da im to uspijeva je činjenica da članovi ove grupe trče tokom cijele godine – bilo da je ljeto, zima, kiša, snijeg, praznik ili ne – trče i pokazuju da trčanje, ipak, jeste grupni sport. Koliko vole trčati, jednako toliko vole kafe poslije treninga i zajednička druženja.

Osim trčanja ova grupa ima svoj termin za trening snage u BTC-u kod trenera Džemala Gekića po posebno sniženoj cijeni te jedan trening snage sedmično besplatno.

Godišnja članarina u Udruženju je 25 KM. Da biste trčali s ovom ekipom, ne morate biti zvanično članovi Udruženja, ali vam članska kartica osigurava dodatne pogodnosti:

  • Mjesečnu članarinu u BTC fitness centru po cijeni od 39 KM
  • Mjesečnu članarinu na Olimpijskom bazenu u Sarajevu po cijeni od 30 KM
  • Popust na časove plivanja sa trenericom plivanja, bh. olimpijkom Anjom Margetić
  • Popust od 10% na sve ELIT Nutrition proizvode
  • Popust od 10% na nutricionističke planove dr. Safije Softić-Namas
  • Učešće na edukativnim predavanjima i druženjima po simboličnoj cijeni od 5 KM
  • Mogućnost da budete birani za nagradu iz #TiTo fonda

#TiTo fond je kasa u koju svi članovi mjesečno ulažu najmanje 5 KM, a iz kojeg novac ulažemo u svoje članove – poklanjanjem koverti s novcem za kupovinu po potrebi, kupovinom patika, plaćanjem atletske škole Atletskom klubu Novi Grad kod trenera Elmira Ćerimagića za nekog od talentovane#TiTo djece itd.

O aktivnosti u prethodnih godinu i po razgovarali smo sa predsjednicom Udruženja rekreativaca sportista “Trčanje i to”, maratonkom i triatlonkom Nudžejmom Softić, koja je ukratko sumirala aktivnosti iz prethodnog perioda:

– Osim fonda, u periodu dok smo djelovali kao neformalna grupa imali smo nekoliko sjajnih aktivnosti kojima se ponosimo, jer smo svi zajedno učestvovali u njima i doveli do njihove realizacije. Prvi projekt je nosio naziv #TiTo Project 130+, koji je trajao 10 mjeseci i kroz koji smo pet osoba koje su imale od 140 do 170 kilograma pratili u procesu promjene životnih navika. Princip je bio da im sve osiguramo besplatno, a oni samo da se drže plana. Tokom tih 10 mjeseci svi zajedno skinuli su jako mnogo kilograma i svojim zalaganjem postigli zavidne rezultate. Četvero od petero njih je tokom ovog perioda istrčalo polumaraton (Tuzla, Sarajevo, Metković), među njima i gospođa kojoj je, kad je došla u “Trčanje i to”, poduhvat bio prošetati 200 metara. S Aidom, Selmom, Ehlimanom, Eldinom i Sinišom je na procesu transformacije volonterski radio čitav tim profesionalaca – od liječnika i psihologa do nutricioniste i fitness trenera. Tokom tog procesa jedna od članica tima spomenula je da nikad nije putovala van Bosne i Hercegovine, nakon čega su članice i jedan #TiTo član prodali kilometre svog maratona u Malagi i prikupili novac da Selmu 2019. godine pošalju na sjajni Beirut marathon (kompletan aranžman), pojašnjava Softić.

Drugi projekt bio je uključivanje u tim osoba koje su trajno vezane za invalidska kolica.

– Kako nam je u ekipu došao i s nama počeo trenirati Mirza Podžić, momak koji je od saobraćajne nesreće koja se desila prije 18 godina u invalidskim kolicima, počeli smo razmišljati kako da mu trening olakšamo. Trenirati “trčanje” u običnim invalidskim kolicima po Sarajevu je bilo vrlo izazovno, ali i opasno. Pokrenuli smo inicijativu i preko interneta smo skupili dovoljno novca da u partnerstvu s Bauerfeindom Mirzi kupimo sjajna karbonska trkačka invalidska kolica. Mirzina pratnja na treninzima bio je maratonac Sanin Džindo, s kojim je na Sarajevskom polumaratonu 2018. Mirza završio svoj prvi polumaraton. Trenutno se sprema za Splitski polumaraton.

U nizu aktivnosti Softić ističe da unutar grupe uvijek nastoje ispuniti sve želje vlastitih članova te da će tako nastaviti raditi u budućnosti.

– Izdvojila bih među tim željama i naš interni #TiTo ramazanski trk u Vilsonovom šetalištu, na kojem nas je ovog ljeta bilo više od stotinu – organizirali smo zajednički iftar, trku i dodijelili finišerske medalje svakom članu ponaosob. Imali smo, također, edukaciju sa profesionalcima u tim oblastima o ishrani, suplementima, inzulinskoj rezistenciji, depresiji i drugim temama koje su predložili #TiTovci. Na svojim treninzima ugostili smo ambasadora Velike Britanije u BiH Matt Fielda, koji je postao naš trkač i redovan na treninzima vikendom te ambasadora Italije u BiH Nicolu Minasija, a taj niz namjeravamo nastaviti već početkom ove godine.

Članice i članovi #TiTo tima vole trčati, ali vole i putovati, pa sva svoja putovanja organiziraju sami.

– Putovali smo i trčali u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Rusiji, Španiji, Njemačkoj, Švedskoj, Austriji, Libanu, ali i Americi, a u planu imamo još mnoge trke i države svijeta. Naše naredne aktivnosti su podrška Unusual marathonu u Sarajevu u vidu navijačke okrjepne stanice te Splitski polumaraton, na koji smo za 2019. godinu prijavili 105 svojih članova (polumaraton, štafeta, fun run, dječija trka), zaključila je Nudžejma Softić.

Budući da je grupa nastala iz ljubavi i zalaganja predsjednice ovog udruženja, entuzijastice koja je čvrsto vjerovala da treba i može napraviti sjajne stvari skoro iz ničega, filmska ekipa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine okupljena u produkcijskoj kući Wolfgang & Dolly snimila je film o Nudžejmi Softić pod nazivom „Little Star Rising“. Snimanje je trajalo čitave dvije godine, a filmska ekipa ima snimljen i prvi trening grupe „Trčanje i to“. Film potpisuje producentica Tamara Babun, a javnosti će biti predstavljen 2019. godine.

Grupa se kao Udruženje zvanično registrovala krajem 2018. godine, s ciljem da svoje aktivnosti podigne na veći nivo i da se svim raspoloživim sredstvima uključi u društveno odgovorne projekte iz oblasti sporta i drugih interesnih sfera #TiTo članica i članova. Osnivačka skupština grupe “Trčanje i to” je za zamjenika predsjednice Udruženja imenovala maratonca i triatlonca Jasmina Harbinju, a za sekretaricu Udruženja trkačicu Ilmu Begićević. PR Udruženja je maratonac i uskoro triatlonac Sanin Džindo.

Članovi Udruženja “Trčanje i to” pozivaju sve zainteresirane da im se pridružite na kojem god treningu žele bez obaveza, da otkrijete čari zajedničkog rada na ispunjavanju velikih ciljeva i snova za koje, kako kažu, nisu mogli ni zamisliti da će ih imati, a kamoli da će ih ostvarivati. Druge trkačke grupe u Sarajevu pozivaju na saradnju, kojoj će se, kako kaže Softić, rado odazvati i svim sredstvima podržati svaki pozitivan trkački projekt.

Možete ih pratiti na njihovoj novoj web stranici, novoj Facebook stranici Trčanje i to, Instagram profilu te Twitter profilu.

Vaši komentari

Banner