Šta nose elitni trkači na svojim nogama?

Napravili smo malo istraživanje među svjetskog trkačkom elitom te proizvođačima patika i trkačke opreme koji ih podržavaju.

3957
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Zadatak nije bio jednostavan, jer je prije svega trebalo ustanoviti u kojim disciplinama provesti istraživanje, koje utrke uključiti i koji vremenski period uzeti kao uzorak našeg malog istraživačkog rada.

Odlučili smo se za krunu dugoprugaškog trčanja – maraton, i to njih šest najvećih – major maraton takmičenja te njihovi pobjednici i pobjednice u zadnjih pet izdanja.

Možda se pitate koja je svrha ovog istraživanja? Jedna od glavnih jeste da provjerimo koliko svjetski proizvođači patika i opreme za trčanje ulažu u ovaj sport i elitne atletičare.

Tokyo maraton

U muškoj konkurenciji u zadnjih pet godina, četvorica elitnih trkača su u cilj utrčala sa Nike brandom na nogama.  Među ženama Etiopljanka Birhane Dibaba je bila dvostruka pobjednica u zadnjih pet godina, a odnos brandova je 3 naprema 2 za Nike.

Međutim, rekord staze u muškoj (2:03:58) i ženskoj (2:19:47) pripada trkačima sa prugičastim brandom na nogama.

Boston maraton

Najstariji maraton na svijetu jeste i najraznovrsniji po brandu patika muških pobjednika. Od njih pet, dvojica su promovirala Nike dok su ostala tri pobjednika utrčali u cilj sa tri druga različita branda. U ženskoj konkurenciji od zadnjih pet pobjednica njih četiri su promovirale Nike.

Rekord Bostona je 2:03:02 u muškoj te 2:19:59 u ženskoj kategoriji. Ovdje je neriješeno za Nike i prugičastu konkurenciju.

London maraton

U posljdnjih pet godina u Londonu, najbolji maratonac svijeta Kenijac Eliud Kipchoge je pobijedio čak tri puta u Nike patikama. Među ženskim pobjednicama odnos je tri naprema dva za Nike.

Rekord Londona i svjetski rekord među ženama drži Britanka Paula Radcliffe (2:15:25), a rekord staze u muškoj kategoriji, Eliud Kipchoge (2:03:05). Ovdje je 2:0 za Nike.

Berlin maraton

Jedna od najravnijih maratonskih staza na svijetu podarila nam je i današnji svjetski rekord u muškom maratonu, 2:01:39 od Eliuda Kipchogea, koji je i trostruki pobjednik u zadnjih pet izdanja. Isto toliko trijumfa je imala Kenijka Gladys Cherono i još uvijek drži rekord staze  2:18:11. Još jedan neriješen rezultat za Nike.

Chicago maraton

Maraton u vjetrovitom gradu, kako ga još nazivaju, donosi uvjerljivu dominaciju u ženskoj i muškoj kategoriji za tim Nike. Rekord staze podijeljen između dva velika branda, a iznosi 2:03:45 u muškoj te 2:17:18 u ženskoj konkurenciji.

New York City maraton

Maraton u Velikoj jabuci nije svakako među najbržima, ali jeste najveći svjetski maraton. Od ukupno pet zadnjih pobjednika trojica su utrčala u Nike opremi. U ženskoj kategoriji dominacija Kenijke Mary Keitany čak četiri puta u zadnjih pet godina za prugičaste.

Rekord staze u muškoj kategoriji je 2:05:05 te u ženskoj 2:24:21. Neriješeno i ovdje.

Šta smo naučili iz svega?

Iako sponzorstvo određenog trkača ili grupe trkača ide prije svega u korist proizvođaču ipak ne treba podcijeniti napore i ulaganja pojedinog branda u razvoj i popularizaciji određenog sporta.

Kroz svih šest major maratona kod pobjednika u zadnjih pet takmičenja dominira oprema dva svjetska branda.

Nike je u muškoj kategoriji opremio čak 17 pobjednika od njih 30, dok je u ženskoj kategoriji njih 16 ušlo u cilj sa Nike logom. Kod rekorda staze u muškoj kategoriji prevladava prugičasti brand dok je recipročno obrnuta situacija među ženama gdje Nike čini većinu.

I na kraju kod trenutnih nosilaca svjetskih rekorda u maratonu, Nike oba puta.

Pomalo je fascinantno da jedan svjetski brand oblači i obuva više od polovice elitnih maratonaca i maratonki iz našeg malog istraživanja.

Možda to može poslužiti kao mjerilo kolika su nastojanja firme Nike u promociji i podršci trkačima i trčanja u svijetu.

Osim u Sarajevu, uskoro Nike shop i u Banja Luci

Ekskluzivne modele Nike patika, koji su dostupni širom svjetskih metropola sada možete pronaći na dvije lokacije u Bosni i Hercegovini. Nike Shop Banja Luka se otvara 21.03. u šoping centru Delta Planet.

Vaši komentari

Banner