RIJAD MUSIĆ: Moj identitet je sport, a trčanje je postalo moja potreba

Prošle godine na Igmanskom ceneru održanom u sklopu Sarajevske rekreativne lige bh. trkačkoj javnosti po prvi put se predstavio 3. mjestom Rijad Musić iz Sarajeva koji se trčanjem bavi tek 6 mjeseci.

2956
Banner
Banner
Banner

Razgovarao: Nicolae Golea

Od tada se mnogo toga promijenilo i danas Musić važi za perspektivnog trkača na domaćoj sceni. Konstantno trenira sa najbržim bh. maratoncem svih vremena Seadom Kondom u AK Novi Grad Sarajevo i sprema se u nove pohode na postolja uličnih trka.

Student druge godine Fakulteta za sport i tjelesni odgoj (smjer kondiciona priprema) nakon Igmanskog cenera još je tri puta završio na postolju i to drugo mjesto u štafeti na 1. Unusual maratonu u Sarajevu, zatim pobjeda na trci 5 km (16:40) u sklopu Splitskog polumaratona te treće mjesto na nedavno održanom Prvenstvu BiH u krosu u kategoriji U23 (drugo mjesto u istoj kategoriji u Federaciji BiH).

– Trčanjem sam se počeo baviti prije šest mjeseci sasvim spontano. Prethodno sam trenirao fudbal i vježbao u teretani. Nakon što sam saznao da AK Novi Grad Sarajevo ima projekat rekreativne lige počeo sam učestvovati na takmičenjima u različitim disciplinama trčanja (800m, milja, 3 km, 5 km, 10km, 21 km) i ostvario zapažene rezultate. Moj talenat i želju za napredovanjem uočio je trener Sead Kondo sa kojim sada redovno treniram. Tako da više nisam član rekreativne lige već član AK Novi Grad Sarajevo. Imam potrebu za stalnim vježbanjem tako da ću nastaviti trenirati. Mišljenja sam da moj talenat, trud i umijeće vještog vođenja od strane trenera će doprinijeti još boljim rezultatima, priča Musić o svom snalaženju u svijetu trčanja.

Za prvu bh. stranicu o trčanju govorio je i o svojim planovima za budućnost:

– Svakako da imam planove. Usmjereni su najprije ka cilju očuvanja i promovisanja zdravlja, širenju pozitivne energije. Moj identitet je sport, a trčanje je postalo moja potreba. Namjera mi je da trčim više disciplina. Planiram trčati većinu uličnih trka u BiH, u skladu sa slobodnim vremenom koje mi preostane u odnosu na obaveze prema fakultetu. Nadam se da ću do kraja ove ili početka sljedeće godine uspjeti istrčati polumaraton za oko 1:20:00.

Kao student Fakulteta za sport i tjelesni odgoj vidi priliku za promociju zdravog načina života i rekreativnog trčanja kao bitnog alata.

– Kao student Fakulteta za sport i tjelesni odgoj u budućnosti vidim afirmaciju rekreativnog trčanja i vježbanja. Mišljenja sam da adekvatnim programima može se još više razviti svijest o značaju rekreativnog trčanja. Programi bi trebali da sadrže jasne odrednice koje doprinose prevenciji i očuvanju zdravlja, organizaciji slobodnog vremena, širenju pozitivne energije, jačanju samopouzdanja i svemu što doprinosi cjelokupnom ostvarenju ličnosti. Fakultet sporta i tjelesnog odgoja svojim programskim aktivnostima promoviše zdravlje i podržava svaki vid rekreacije. Profesori fakulteta i lično su učesnici mnogih trka, a i studenti daju veliki doprinos svojim učešćem, rekao je Musić.

Vaši komentari

Banner