MT TRKAČKI PRIRUČNIK: Od početnika do naprednog trkača

Uvijek je zadovoljstvo saznati od trkača, a među njima je bilo nekih jako dobrih (unutar prvih 10 u našim tabelama), da su crpili korisne informacije za svoju aktivnost sa našeg portala te na taj način uspješno ulazili u svijet trčanja.

6747

Piše: Ersan Bijedić

U skladu s tim želimo skrenuti pažnju na mogućnosti koje ima svaki početnik ili napredniji i ambiciozniji trkač, a s obzirom da je vremenom MT prerastao u ono što je između ostalog i postavljeno kao osnovni cilj – da bude podrška trkačima, motivacija, promocija ovog sporta i podizanje svijesti o važnosti fizičke aktivnosti za zdravlje svakog pojedinca.

Naravno da mnogi žele otići i korak dalje od rekreacije jer se ovdje ipak uglavnom bavimo dugim prugama, što samo po sebi zahtijeva veću posvećenost. A upravo veća posvećenost i kontinuitet su ono što nosi značajnije zdravstvene benefite od kampanjskog treninga. Za šta god se odlučili Moje trčanje vam može poslužiti kao kompletan trkački priručnik.

Prvi koraci

Za trčanje je pronaći motivaciju i vjeru u vlastite mogućnosti možda i najteže, ponekad zbog monotonije treninga, a nekad drugo jer duge distance početniku često djeluju nedostižnim. Za to imamo rubriku Moje iskustvo u kojoj možete pronaći priče puno naših trkača o njihovim počecima, savladavanju prvih prepreka, pojedincima koji su u međuvremenu napravili puno više od onih uvodnih, i najslađih, ličnih podviga. Ako ste motivisani za trening, veliku pomoć ćete imati u našoj rubrici Put do forme. Vratite se i provjerite koji je vaš sljedeći korak na toj stazi: šta jesti, kako trenirati, gdje ste napravili grešku, kako se oporaviti, izbjeći ili sanirati povredu, izabrati opremu… Tamo možete pročitati savjete koje donose sami trkači iz svog iskustva, ali i stručne tekstove trenera, fizioterapeuta, nutricionista… koji će svakako biti od pomoći za nadopuniti znanje.

MT trkački kalkulator

Ako koristite trkačke gadgete i volite pratiti vlastiti napredak, kao odličan alat vam predlažemo MT trkački kalkulator koji će vam pružiti jasniju sliku o vašem trčanju i formi, a zatim predikcije potencijala koje bi vas trebale spasiti od nerezonskih/pretencioznih ambicija na trkama.

Kalendar i Racemap

Ukoliko ste već došli do toga da uopšte razmišljate o trkama, provjerite u našem kalendaru gdje bi se to mogli oprobati ili spojiti ugodno putovanje sa sportskom ambicijom. Kalendar je prvenstveno izrađen kako bi bio potpuna slika trkačkih događaja u Bosni i Hercegovini. Ako onda želite provjeriti i rutu trčanja, odnosno saznati koji detalj više, iskoristite naš Racemap. Veliki broj tih trka su prešli upravo trkači MT tima i podaci su dobrim dijelom sa naših GPS uređaja.

MT trkački lokator

Ukoliko želite trčati u društvu ili grupi, a niste sigurni gdje možete pristupiti školi trčanja, rekreativnom klubu ili neformalnoj grupi trkača, probajte doći do informacije kroz MT trkački lokator. Mapa prikazuje mjesta i gradove gdje se nalaze organizirane grupe trkača otvorenog tipa kojima se možete pridružiti.

Tabele

Ukoliko vaše trčanje nije ostalo samo trenutni hir mogli bi otići malo dalje i upisati se u naše tabele najboljih dugoprugaša gdje na godišnjoj bazi bilježimo po najboljih 50 polumaratonaca i sve maratonce – finišere. U tom slučaju rezultat vašeg truda i napora će negdje ipak ostati zabilježen.

Kao dodatnu motivaciju, jer je to najčešće i najveća prepreka za ostati aktivan, predlažemo da se uključite i u redovne trkačke MT Izazove te pratite na našoj Facebook stranici najave za nagradne igre kroz koje darujemo naše čitaoce/trkače.

Trkački priručnik

Ponosni smo da je MT u nešto više od tri godine postojanja isključivo na entuzijazmu (bez kojeg ni u čemu nema pravih rezultata) njegovih članova i velikog broja saradnika prvenstveno postao trkački priručnik, a ne samo tvorac i platforma informativnog materijala iz svijeta trčanja.

Vaši komentari

Banner