NAJBRŽI BH. FIZIOTERAPEUT: Preventivno djelovanje

Klasična fizioterapija i rehabilitacija su prilično bespomoćne kada su tipične trkačke povrede u pitanju.

4574
Alen Raonić na Banjalučkom polumaratonu: 1:24:20 (Foto: Dražen Filipović)
Banner
Banner

Naravno, do tog saznanja sam došao kroz svoje amatersko, dugoprugaško trčanje i profesiju kojom se bavim, a to je fizioterapija.

Jasno je da trčanje kod rekreativaca i aktivnost kao takva, donosi dosta povreda, za koje su uzroci na prvu potpuno nepoznati. Kada dođe do problema i povreda, trkači panično traže brza i efikasna rješenja za koja se kasnije ispostavi da ona to zapravo nisu.

Ono što slijedi nakon toga, jeste da većina trkača često nastavlja svoje treninge uprkos povredama koje nisu sanirali, što ih vodi ka hroničnim stanjima zbog kojih, nažalost, vrlo brzo prestaju sa karijerom trkača ili bavljenjem ovom vrstom aktivnosti. Istina je da svaki trkač na duge pruge, prije svega treba da prebrodi sve te „dječje bolesti“.

Moj glavni cilj kojim sam se vodio, kako kroz trkačko iskustvo, tako i profesionalno, jeste da pokušam pronaći glavne uzroke najčešćih trkačkih problema, a onda i rješenja istih.

Svo iskustvo svodilo se na eksperimentiranje i istraživanje na oba polja, od toga kako popraviti svoje rekreativno trčanje, do toga kako izbjeći povrede.

Rezultat se sveo na preventivno djelovanje, jer kao što sam već napisao, klasična fizoterapija je dosta nemoćna kada je rješavanje problema trkačkih povreda u pitanju.

Kao trkač – fizioterapeut, došao sam do nekoliko ključnih saznanja koja uvijek rado podijelim sa onima koji ozbiljno žele da se bave trčanjem.

Trčanje na duge pruge je jako stresno i rizično za tijelo:

–          Zbog psiho – fizičkog napora;

–          Disfunkcionalnog tijela – inaktivne muskulature;

–          Nerealnih ciljeva.

Kada sam shvatio ove činjenice popravio sam svoje rezultate kao trkač, a kao fizioterapeut uspijevam pomoći drugima kako preventivno, tako i rješavanjem nastalih povreda. To je razlog zašto volim reći da sam najbrži trkač među fizioterapeutima.

MT NAPOMENA: U serijalu koji ćemo objavljivati na sedmičnoj bazi Alen Raonić će obraditi nekoliko zanimljivih tema uz stručne savjete koji vam mogu poslužiti u prevenciji vaše najveće more – trkačih povreda.

NASTAVAK: NAJBRŽI BH. FIZIOTERAPEUT: Mobilnost je osnova prevencije

Vaši komentari

Banner