AMIR ŠABIĆ: Velika želja mi je bilo prvo mjesto na MT tabeli

Pomalo iznenađujuće je iskočilo ime Amira Šabića kao najbržeg bh. maratonca za 2018. godinu. Trkačkoj zajednici u BiH ipak nije bio poznat, ali pažnju je privukao odličnim rezultatima.

3499
Polumaraton u St Gallenu
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

On je 28. oktobra u Frankfurtu istrčao 2:52:33, a što je ove godine najbrži maraton jednog bh. trkača.

Šabić je rođen 28. decembra 1988. godine u St. Gallenu (Švicarska) gdje posljednjih pet godina radi u fabrici čokolade Maestrani.

– Otprilike se bavim narudžbom materijala za firmu, a dijelom sam zadužen i za transport naših proizvoda. Svojim rodnim krajem smatram Sanski Most, odakle su moji roditelji, kaže o sebi Amir Šabić.

Prije dugih pruga se bavio fudbalom.

– Od malih nogu sam trenirao fudbal. S njim sam završio ovog proljeća u klubu FC Sarajevo 92 koji igra u petoj ligi. Otad igram samo još sa prijateljima ili ako me Žuti (Robert Prosinečki) pozove, šali se Šabić.

Jungfrau maraton u Interlakenu

“Dosta svojih trka sam istrčao u našem nacionalnom dresu koji mi je pružao dodatnu snagu, a velika bi mi bila želja posjedovati jednu službenu majicu za trčanje pod zastavom naše države”.

Krajem 2016. godine je počeo trčati i smršao 18 kilograma. Otkad ne trenira fudbal, još više se posvetio dugim prugama.

– Zaljubio sam se u taj sport. U 2017. godini sam istrčao svoj prvi polumaraton u St. Gallenu (1:35) i maraton u Lucernu (3:20).

U 2018. godini je kompletirao svoj najveći izazov, Jungfrau maraton u Interlakenu.

– To je vjerovatno jedan od najtežih, a ujedno i najljepši maraton na svijetu. Visinska razlika od starta do cilja je 1829m, a trka je limitirana na 4.000 takmičara. Završio sam za 4:00:01, i ta jedna sekunda me još boli!

Osam dana poslije toga je trčao Sarajevski polumaraton.

– Veliku prepreku mi je predstavljao razmak između te dvije trke (8. 9. i 16. 9.). Ni za kakvo drugo takmičenje na svijetu, osim za Sarajevo ne bih to uradio.

Sarajevski polumaraton

Njegovi lični rekordi su (5km); 17:44; (10km): 37:16; (21,1km): 1:21:21 u Sarajevu; (42,2km): 2:52:33 u Frankfurtu.

Ovaj posljednji rezultat ga je odveo na vrh naše tabele maratonaca za 2018. godinu.

– Bila mi je velika želja biti na prvom mjestu u toj tabeli, ali tu želju sam smio reći samo ženi, braći i svojim roditeljima koji su vjerovali u to. Bez njihove pomoći na treningu, u kuhinji i pratnji na takmičenju, to ne bi bilo moguće, zahvalan je Šabić.

Trenira potpuno samostalno, bez nadzora trenera.

“U 2019. godini ću imati još jedan hobi više, a taj hobi će biti meni najdraži. Postat ću otac jednog dječaka”.

Iz knjiga i preko vaše stranice (Moje trčanje – trcanje.net) sam učio osnove trčanja. Knjiga koja mi je bila vodič kroz ove moje trkačke pustolovine je od Huberta Becka pod nazivom: Velika knjiga o maratonu.

Frankfurt Marathon

Želja za sljedeću godinu mu je bio Berlinski maraton, ali nije izvučen u lutriji.

– Zato ću vjerovatno opet trčati Frankfurt. Prijavio sam se i za polumaraton u St. Gallenu 30. maja. Pozvao me Darko Lončar i na maraton u Sarajevu 20. 1. 2019. Ali trenutno sam povrijeđen i radim na oporavku pa iz tog razloga moj dolazak nije zagarantovan. Ali za Sarajevo, najdraži grad, sam spreman dosta toga uraditi, ne isključuje Šabić dolazak na Unusual Marathon.

Ističe da je njegova najdraža distanca maraton i da u idućoj godini planira popraviti rezultat.

– Mislim da je moguće da trčim između 2:45 i 2:49 ako sve bude išlo kako treba. Očekujem i da ću trčati polumaraton ispod 1:20, zaključio je Amir Šabić.

Sarajevski polumaraton (Foto: Dražen Filipović)

Vaši komentari

Banner