DALIBOR JOVIČIĆ: Odbranom titule na 50km u Beogradu najavio odličnu sezonu

Na Internacionalnoj ultramaratonskoj manifestaciji na Adi Ciganliji u Beogradu, 9. po redu Maratonu maratona, Bosna i Hercegovina je imala četiri predstavnika od kojih su dvojica osvojila prva mjesta.

2727
Dalibor Jovičić na postolju
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Osim Mladena Stevanovića iz Ugljevika, koji je zaista ostvario vrhunski rezultat u ultramaratonu na 6 sati (82km i 300m), pobjedu je na 50km upisao Dalibor Jovičić iz Bosanskog Broda sa 3:51:38.

Mlađi od ultramaratonske braće Jovičić, Dalibor, je time odbranio titulu najboljeg osvojenu prošle godine kad je slavio sa vremenom od 4 sata i 5 minuta.

– Ove godine je konkurencija bila znatno oštrija i ništa se nije smjelo prepustiti slučaju, tako da se moralo trčati brže. Prvi topli dan u godini i temperatura od 18 stepeni je za nijansu otežala čitav nastup. Do kraja sam uspio održati prednost nad takmičarem iz zagrebačkog kluba Sljeme (Izidor Vuković, op. a.), inače kluba čiji su članovi dominirali na trci, a već neko vrijeme dominiraju i ultraškom scenom u svijetu, ispričao je za trcanje.net Dalibor Jovičić.

Na Maratonu maratona je inače učestvovalo nešto manje od 100 takmičara različitih starosnih kategorija, iz 14 zemalja.

Ultramaratonac iz Bosanskog Broda drži i neslužbeni rekord BiH na 50km sa vremenom 3:49:17, a postavio ga je 6. maja prošle godine u mjestu Palić kod Subotice (Srbija).

– Uglavnom trčim sve trke u rasponu od 5 do 50km i polako već ulazim u lakše ultraške kategorije kao što su 50km ili trčanje na 6h, pojašnjava Jovičić ističući jedan cilj za ovu sezonu:

– Od planova za naredni period mi je najvažnije trčanje maratona ispod 3 sata.

Sadašnji lični rekord Dalibora Jovičića na maratonu je 3:08:27, rezultat s kojim je u 2017. godini imao sedmo najbolje vrijeme među bh. maratoncima.

Trčali su i Felić i Abdaković

Osim Jovičića i Stevanovića u Beogradu su prošle subote trčali i Mirsad Abdaković, koji nije završio nastup na 50km te Nermin Felić koji je upisao respektabilan rezultat u trčanju na 12 sati (100km, 10. mjesto).

Vaši komentari

Banner