TRKAČKA NEDJELJA: Kimani peta, Imamović osmi na Balkanskom prvenstvu u Beogradu

Veliki broj bh. trkača je danas nastupio na Serbia Marathonu (Beograd) u tri discipline: 5km, polumaratonu i maratonu.

2806
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Fokus je svakako bio na trci od 42.195m jer je u okviru nje održano i Balkansko prvenstvo gdje je Bosna i Hercegovina imala svoje predstavnike.

Najbolji plasman među njima je ostvarila Lucia Kimani koja je bila petoplasirana sa 3:03:53. Alija Imamović je bio osmi sa 2:48:07, dok je Srđan Samardžić odustao poslije 31 kilometra.

Plasman je odličan u ovakvoj konkurenciji. Sa vremenom nisam zadovoljan jer znam da nije to po šta sam došao. Činjenica da sam bio najmlađi maratonac daje mi veći motiv za dalje. Kako je bilo meni, tako je bilo svima. Vremenske prilike su učinile svoje, vjetar je bio jači od nas trkača. Kada znam da su odustali trkači iz Turske, Rumunije, Moldavije… ja sam sretan što sam prošao kroz cilj, izjavio je Alija Imamović.

Božidar Vujić

Pobjednici Balkanskog prvenstva su Maxim Raileanu (Moldavija) sa 2:21:08 i Teodora Simović (Srbija) sa 2:42:30. Simović je i ukupna pobjednica maratona u ženskoj konkurenciji, dok je u muškoj slavio Kenijac Ndiwa Cherutich Sakong (2:19:18).

Najbolji rezultat od bh. trkača na polumaratonu je imao Božidar Vujić sa 1:13:51.

– Zadovoljan sam s obzirom da sam “vukao” Srđana Samardžića na maratonu i “provukao” mu polumaraton. A inače sam mogao mnogo bolje. Otežavajuća okolnost je veoma jak vjetar koji je duvao i ometao ritam trke. Uglavnom mi je bio cilj da vučem Srđana, i kad smo se odvojili na skretanju maraton – polumaraton, tad sam ubrzao, to jest zadnji kilometar, kazao je Božidar Vujić.

Zapažen plasman sa 6. mjestom u ženskoj konkurenciji je imala Adela Čomor uz istrčanih 1:31:05 te Sreto Krstić (8. mjesto) sa 1:15:57 kod muških. Davor Vidović (11. mjesto) je trčao 1:19:07, a nove lične rekorde i napredak su upisali Mahir Mujić (1:22:17) i Miloš Klindo (1:23:00).

Kenijci su dominirali na ovoj trci pa su pobjede odnijeli Matthew Kosgei (1:08:52) i Nelly Jepchumba (1:12:59).

Ostale rezultate sa sve tri trke možete provjeriti na LINK-u.

Vaši komentari

Banner