SUPLEMENTI: Benefiti i rizici pri korištenju

Novi suplementi za poboljšanje performansi ili dodaci prehrani postaju svakidašnjica i kod rekreativnih trkača. Njihov broj iz godine u godinu dramatično raste tako da sama evidencija i procjena istih postaje gotovo nemoguća.

2369
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Suplemente treba koristiti promišljeno i pažljivo. Najbolje se posavjetovati sa specijalistom kako bi doza i vrsta suplemenata koju koristite bila „krojena“ po vašim potrebama.

Njihova podjela je u četiri skupine:

  • A (preporučivi u sportu na osnovu dokaza),
  • B (nisu dovoljno istraženi, upotreba je bazirana na individualnoj procjeni),
  • C (upotreba u sportu nije preporučiva) i
  • D (zabranjena upotreba zbog velikog postotka nedopuštenih supstanci, od strane Svjetske antidoping agencije – WADA )

Ovakva klasifikacija uzima u obzir utjecaj na atletske performanse i zdravlje sportista. Korištenje suplementa A skupine može poboljšati performanse u pojedinim situacijama kao i oporavak.

A suplementi – najefektivniji dodaci prehrani

Ova skupina uključuje većim dijelom poznatu sportsku hranu i napitke, gelove, proteinske preparate, energetske pločice, zamjene za obroke kao i regenerativne proizvode. Dokazano je da se korištenjem istih mogu duže održati željene performanse tokom treninga, takmičenja ili čak poboljšati.

Medicinski suplementi poput probiotika, suplemenata željeza, kalcija, vitamina D i multivitamina također spadaju u ovu skupinu.

Ostali suplementi koji pripadaju A skupini opisuju se kao suplementi za poboljšane performanse u pojedinim sportovima i specifičnim potrebama, poput dužeg održavanja opterećenja, poboljšane koncentracije i proizvodnje mliječne kiseline. Na osnovu testiranja dokazani su njihovi benefiti u odnosu na placebo. Tu prije svega spadaju: beta alanin, bikarbonat (natrijev citrat), kofein i kreatin.

B suplementi – još nisu dovoljno istraženi i testirani

U ovoj skupini nekoliko suplemenata imaju klasifikaciju upotrebe u sportu, ali nisu još dovoljno testirani. Njihova upotreba je jedino preporučiva uz nadzor specijaliste. Tu spadaju: karnitin, glukozamin, hidroksi-metil-butirat (HMB), riblje ulje, te sok od cvekle.

C i D suplementi – upotreba nepoželjna

Ove dvije skupine treba izbjegavati, ne samo što nisu dovoljno istraženi i testirani, nego i zbog toga što sadrže veliki postotak nedozvoljenih supstanci. Ovi suplementi su tabu u atletskih krugovima.

Kao primjer koje su to zabranjene supstance pogledajte listu Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Rizici

Svaka upotreba suplemenata koji su dobiveni neprirodnim putem ostavlja mogućnost dodavanja zabranjenih supstanci tokom proizvodnog procesa.

Posebno je opasno naručivati suplemente preko interneta koji najčešće nemaju dokaz kvaliteta proizvodnje. Rizici su manji ako proizvode naručujete od dobro poznatog proizvođača ili zastupnika sa reputacijom.

Generalna je preporuka da prije korištenja suplementa, bilo u medicinske ili atletske svrhe, razgovarate sa sportskim nutricionistom. Upotreba i vrsta suplementa treba biti prilagođena vašim potrebama.

Upotreba suplemenata kod adolescenata ili trkača, koji nisu ostvarili svoj puni potencijal neadekvatnim treningom, nije preporučiva. Kod odluke oko upotrebe suplemenata pristup uvijek treba biti individualni.

Vaši komentari

Banner