LISTA TRKA U BIH: U kojem smjeru idemo?

Bosanskohercegovačka trkačka zajednica i dalje bilježi rast broja trka.

2638
Foto: Dražen Filipović
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Prošle godine smo pokušali pobrojati održane ulične i trail manifestacije u 2018. godini, a na toj listi od njih 46 je nedostajalo nekoliko trka.

Uz napomenu da je možda i ova lista za tekuću 2019. godinu nekompletna, ona ipak predstavlja jedinstven spisak i statistički podatak koji dobrim dijelom pokazuje u kojem smjeru idemo. Na ovom popisu je 67 održanih (i onih koje će to tek biti do kraja 2019.) uličnih i trail trka u Bosni i Hercegovini.

Prošle godine smo sa 12 trka imali septembar kao najnapučeniji mjesec. Ove godine po 11 trka su imali juni, august i septembar. Slijede juli (9), maj (6)… Jedini mjesec bez trka u BiH ove godine je februar.

O kakvoj ekspanziji trčanja se radi najbolje govori činjenica da su 52 od tih 67 svoje prvo izdanje imale najdalje unazad četiri godine. I prošle godine smo se pitali – je li u tolikom srazmjeru narastao i broj trkača? Po statističkim podacima koje imamo na uvid, npr. praćenju i poređenju broja finišera na domaćim trkama u godinama iza nas, pa i maratonskim finišerima u okviru MT tabela, jasno je da broj trkača raste, ali možda ne tako brzo i drastično kao broj trka.

Bio taj rast nesrazmjeran ili ne, ipak je zasad još uvijek rast za koji ćemo tek vidjeti gdje će nas sve zajedno odvesti. Ono što bi se moglo primijetiti kao još jedan pomak je da se u posljednje dvije godine organizuje sve više kraćih trka (5K, 10K) u manjim sredinama, što i jeste realniji način za potaknuti lokalne entuzijaste da se oprobaju, a onda možda i zaljube u trčanje (u odnosu na duže trke koje su često subjektivno nedostižan poduhvat za mnoge).

Razvoj trkačke zajednice i kalendar trka su neka od pitanja o kojima će raspravljati i organizatori uličnih trka u Bosni i Hercegovini na simpoziju u Mostaru 21. decembra.

U međuvremenu su za 2020. godinu najavljene neke nove trke kao Trebinjski polumaraton, Ženska trka na 5km u Banjaluci, ultramaraton u Cazinu, trail u Cazinu, Ljubuški polumaraton, trka na 5km u Kiseljaku…

Vaši komentari

Banner