CROSS TRENING: Kako održati svoju biciklističku formu tokom zime

Vožnja bicikla kao cross trening nije strana mnogim trkačima. Osobito u zimskim uslovima, sobni bicikl ili oni u fitnes centrima mogu biti dobar motivator i koristan dodatak pripremama kada je vrijeme za trčanje nepovoljno.

2075
Nermin Palić, bh. rekorder u disciplini Ironman
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Hladnije vrijeme strastvenim biciklistima ne dozvoljava vanjske vožnje, stoga se postavlja pitanje kako zadržati svoju biciklističku formu tokom zime.

Ovdje ćemo navesti neke primjere kako možete održati vaše biciklističke performanse tokom zime.

Ergometar – sprave za veslanje

Možete ih pronaći u fitnes centrima, a primjerene su za treninge izdržljivosti u kombinaciji sa treninzima snage. Za kućne treninge ove su sprave prilično skupe i stoga nedostižne mnogim rekreativcima. Zavisno od modela moguće je različito podešavanje programa i opterećenja kao i položaja sjedenja.

Trenažeri

Najpopularnija forma treninga za bicikliste tokom zime je upotreba trenažera na vlastitom biciklu. Ovo je ujedno i najbolja simulacija vanjske vožnje jer je položaj tijela identičan kao na cesti. Trenažeri omogućuju i rekreativcima varijacije u treniranju: trening kadence (niske i visoke), intervalni trening, trening vožnje pomoću jedne pedale…

Danas postoje i interaktivni online treninzi pomoću platformi poput Zwift-a  kako bi vaši zimski treninzi bili što efikasniji. Virtualni treninzi omogućuju povezivanje u grupe, zajedničke vožnje – izlete, intervalne treninge…

Ljubušak triatlonac Andrej Vištica, državni prvak Hrvatske (Instagram profil)

Spinning – zajednički trening na statičnim biciklima

Svjetski prepoznatljiv hit već godinama, spinning vožnje su visoko motivirajuće i dovest će vas do novih postignuća. Najčešće se radi o treninzima visokog intenziteta koji obuhvaćaju samo pojedine aspekte cjelokupnog trening plana. Korist je svakako i u interakciji i druženju sa drugim biciklistima tokom zajedničkog spinning treninga.

Velodrom – trening staza u zatvorenom

Iako je ovo veliki luksuz i za najveće gradove naše regije velodrom je mjesto za strastvene bicikliste koji tokom zime i dalje imaju priliku trenirati u idealnim uslovima. Posebno je koristan za grupne treninge.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakTABLETE PROTIV BOLOVA: Uticaj na trkače
Sljedeći članakLISTA TRKA U BIH: U kojem smjeru idemo?
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.