DR. MARKOTIĆ I TRKAČKE POVREDE: Medijalni tibijalni stres sindrom (MTSS), muka po potkoljenicama

Udlage potkoljenice u doslovnom prijevodu (ili MTSS) je cjeloviti izraz za bol u donjem dijelu nogu koja se pojavljuje ispod koljena ili na prednjem vanjskom dijelu nogu (prednja udlaga potkoljenice) ili unutarnjem dijelu nogu (medijalna udlaga potkoljenice) mnogih sportaša, trkača, tenisača i plesača.

5856

Često pogađa početnike koji ne grade svoju kilometražu dovoljno postupno ili iskusne trkače koji naglo mijenjaju režim vježbanja, iznenada dodajući previše kilometraže, na primjer, ili prebacujući se s trčanja na ravnoj površini u brda.

Uzroci

Postoji niz čimbenika koji uvjetuju nastanak, kao što su pretjerana pronacija (česti uzrok), neadekvatno istezanje, istrošene cipele ili preveliki stres na jednoj nozi ili jednom boku od trčanja po popločanim površinama ili trčanja uvijek u istom smjeru na stazi. Obično je zahvaćena jedna noga i ona je gotovo uvijek dominantna. Ako koristiš desnu ruku, obično dominantno koristiš i desnu nogu, a to je onda upravo noga koja će boljeti. Postoji niz teorija o patofiziološkom mehanizmu, a najrelevantnija klasifikacija jeste Fredericsonova bazirana na promjenama vidljivim na magnetnoj rezonanci.

Klasifikacija MTSS na MR po Fredericsonu

Radiološki nalaz

Ultrazvučni nalaz pokazuje diskretan izljev oko pokosnice tibijalne kosti i diskretnu periostalnu reakciju, a magnetna rezonanca pokazuje znakove koji su ovisno o stupnju razvrstani u Fredericsonovoj klasifikaciji.

Oporavak i prevencija

Lediranje nakon treninga, 10 minuta. Lagano i postupno istezanje listova i Ahilove tetive. Naizmjenično hodanje na petama 30 sekundi s normalnim hodanjem 30 sekundi. Ponoviti 4 puta. Ova vježba dobra je kako za oporavak, tako i za prevenciju. Pokušajte prakticirati 3 puta dnevno u oporavku. Ako nastavljate s trčanjem onda stegnite potkoljenice – bandaža ili elastični zavoj. Počnite ispod gležnja i završite s bandažom ispod koljena, sve dok bol ne nestane, a obično za to treba 3 do 6 tjedana.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakLISTA TRKA U BIH: U kojem smjeru idemo?
Sljedeći članakPOČECI: Osnovni principi trkačkog treninga
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.