UMJESTO LIČNOG REKORDA: Ove godine ostvarite ličnu pobjedu

Početkom svake trkačke sezone postavljamo sebi nove ciljeve. Najčešće težimo novim ličnim rekordima, ali često uz prevelika nadanja dolaze i velika razočaranja.

2477

Pripremio: Dražen Filipović

Trkači svoj napredak nažalost najčešće doživljaju kroz vlastite rezultate. Manjak očekivanih rezultata izaziva frustraciju, a trčanje postaje nešto u čemu želimo biti prije svega uspješni, a ne sretni.

Zato ovu sezonu započnite drugačije i zacrtajte sebi lične pobjede koje želite ostvariti umjesto ličnih rekorda. Vodite računa o sljedećim stvarima na tom putu:

Cilj

Ne požurujte se. Dajte sebi dovoljno vremena da pronađete pravi cilj za ovu trkačku godinu. Trčanje je vrijeme za sebe, stoga nađite ovogodišnju motivaciju u stvarima koje vas ispunjavaju. Naravno, najbolje se razmišlja na treningu.

Fleksibilnost

Kao i u ostalim stvarima u životu, u trčanju moramo biti fleksibilni i prilagodljivi na nove okolnosti. To nam daje prostora da razumijemo vlastite mogućnosti i razvijamo nove sposobnosti. Biti fleksibilan ne znači vezivanje vlastitog trkačkog uspjeha samo uz rezultate, nego prije svega uživanje u aktivnosti.

Potpora

Potražite potporu na putu vaših vlastitih pobjeda kod drugih kolega trkača. Prenesite svoj entuzijazam zacrtanim ciljem i na druge. Možete tako i sami postati inspiracija drugim trkačima da ostvare svoje vlastite pobjede.

Pogled unazad

Kako bi išli naprijed potrebno je osvrnuti se i unatrag. Prisjetite se dosadašnjih uspjeha, vlastitog potencijala koji se postepeno razvijao. Kratka i česta prisjećanja na ostvarena dostignuća mogu biti dobar motivator za daljnji napredak.

Radost

Stvari za kojima strastveno težimo trebaju nam donijeti sreću. Preopterećenost i frustracija nam govore da više nismo sretni. Napravite pauzu, „premotajte film“ i krenite ponovo.

Čak i na vrhuncu treninga kada je tijelo preumorno trebamo biti svjesni vlastitog uspjeha koji smo postigli, kroz sav trud i muku. To je naš izbor na putu do zacrtanog cilja.

Vaši komentari

Banner