CAPITAL RUNNERS 387: Organizacija u sklopu koje će svoj kutak naći i ambiciozniji trkači

Capital Runners 387 je novi zanimljiv i ambiciozan projekt ispred Udruženja “Dečki u plavom” iz Sarajeva.

2857
CapitalRunners387

Piše: Ersan Bijedić

Koncept Capital Runners 387 je osmišljen sa ciljem da unaprijedi trkačku zajednicu u Sarajevu, prevenira neželjene posljedice koje se javljaju kod rekreativaca – trkača, popravi njihovo fizičko stanje i pripremi ih za planirane trke.

Glavna grupa

Unutar priče o Capital Runners 387 se kao glavni projekt ističe dvadesetočlana grupa trkača sa ciljem da se u ovom krugu pristupi treningu na ozbiljniji način od onoga kako smo navikli od rekreativnih škola trčanja ili neformalnih trkačkih grupa u našoj zemlji.

– Na ideju sam došao razgovarajući sa prijateljem Anelom Ramićem koji radi kao personalni trener i koji je osmislio vid grupnog treninga i monitoringa klijenata. Sinula mi je ideja da to sa Darkom Lončarom i Udruženjem “Dečki u plavom” napravimo sa trkačima kroz projekat Capital Runners, govori Alen Raonić koji će voditi ovu grupu.

Poznato ime bh. atletike, Sead Kondo (državni rekorder u maratonu sa 2:15:54) će posebno raditi treninge za svakog pojedinca, a asistirat će mu Alma Hrnjić, Adi Šaljić i Rijad Musić.

– Cilj je bio da angažujemo iskusne trenere, atletičare i studente Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja sa ciljem da napravimo jednu grupu trkača koja će imati ozbiljan pristup i monitoring, pojašnjava Raonić.

Osim projekta glavne grupe od 20 trkača, svi zainteresovani mogu participirati u Capital Runners 387.

– Pored ovog četveromjesečnog projekta imat ćemo klub u kojem će članovi participirati kroz godišnju članarinu uz koju će imati neke oblike pogodnosti kao što su besplatne kotizacije za trke koje organizira naše udruženje, te povlastice za druge trke, prodavnice i usluge koje pružaju naši partneri. Imat ćemo i Capital Runners za firme kojima ćemo nuditi da njihovi uposlenici poboljšaju svoju fizičku spremu i zdravlje, pojasnio je Darko Lončar, predsjednik Udruženja “Dečki u plavom”.

Program rada

Monitoring trkača će raditi Alen Raonić i Anel Ramić.

Naziv Capital Runners 387 podrazumijeva trkače iz glavnog grada Bosne i Hercegovine (387 – pozivni broj za BiH).

– Sarajevo je dosad bilo jedini glavni grad u regiji koji nema prepoznatljivu i jaku skupinu trkača. Sa ovom grupom to želimo promijeniti, rekao je Lončar.

– Na početku smo se ograničili na 20 ljudi da bi mogli kvalitetno uraditi monitoring. Pratit ćemo puls, kvalitet ishrane, sna, količinu odrađenog treninga. Svaki član prije ulaska u grupu će biti testiran po osnovnim parametrima mišićne funkcionalnosti da vidimo šta treba prevenirati, odnosno da vidimo gdje je ko slab, pa da na osnovu toga možemo pretpostaviti moguće povrede, ili kad se već dese, da znamo na čemu smo.

Program treninga će trajati četiri mjeseca, a radit će se četiri puta sedmično.

– Imat ćemo tri treninga trčanja sedmično, dva na atletskoj stazi, jedan u prirodi, te još jedan funkcionalni trening/trening korekcije u sali/fitness centru, zaključio je Alen Raonić.

Više detalja o ovom projektu saznajte na prezentaciji koja će biti održana 9. marta (18 sati) u Ters House (Kolodvorska 5). Po učlanjenu i formiranju grupe trkači će proći testiranja, a onda sa treningom početi 15. marta.

Vaši komentari

Banner