Kako trčanje poboljšava sposobnost za učenjem?

Svi znamo koji su benefiti trčanja za zdravlje, od održavanja željene težine do regulacije kolesterola. Trčanje cijelo tijelo čini snažnijim.

3599
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Ali postoje i drugi učinci trčanja koje često zanemarujemo, a povezani su sa našim mozgom. Drugim riječima trčanje može pomoći boljem usvajanju znanja, samim time i boljim ocjenama na studiju.

Možda se pitate kako trčanje kao fizička aktivnost koja zahtjeva dosta vremena i čini vas umornim može pospješiti procese učenja?

Pa krenimo redom:

  • Trčanje pomaže u boljoj organizaciji vremena

Često puta studenti svoje slobodno vrijeme potroše u obavljanje zadataka koje su do tada odgađali. Ako odredite precizne dnevne termine trčanja i uključite ih u svoj raspored, dobit ćete i veću motivaciju za efikasnije rješavanje drugih dnevnih zadataka.

  • Trčanje ublažava stres

Stresne situacije su često povezane za pretjeranim učenjem i brigom za rezultate brojnih testova i ispita. Često imate osjećaj da ste mogli više napraviti i to još više povećava osjećaj nesigurnosti i anksioznosti. Izađite na trčanje jer kretanjem poboljšavate cirkulaciju u vašem tijelu. Pomažete oslobađanju toksina iz vašeg tijela, koji su izravno povezani za nagomilanim stresom. Samo jedan trening može pomoći da se osjećate opuštenije i smirenije.

  • Trčanje nas uči da možemo postići bilo koji zacrtani cilj

Često puta se “vadimo” na manjak kondicije, bolove i ranije neuspjehe kao razlog odustajanja od trčanja. Uz pravilan plan treninga i odgovarajuću opremu svako može početi trčati. U početku trčimo sporo i kratko, ali postepeno napredujemo u kondiciji i tehnici trčanja. Trčanje nas uči vrijednu lekciju o upornosti i fokusu na određeni cilj. Sve naučeno iz trčanja možemo primijeniti i u ostale segmente našeg života. Više o trčanju za početnike u našoj rubrici Put do forme.

  • Trčanje nas uči kako nadvladati umor

Trkačima se događa da krenu trčati te usred treninga osjete umor i želju za odustajanjem. Međutim naša volja nam ne dopušta da odustanemo od zacrtanog dnevnog plana. Na kraju treninga umor koji smo osjećali ranije je nestao, čak smo spremniji za nove dnevne izazove.

Kada su naučnici istraživali mozak elitnih dugoprugaša primijetili su bolju povezanost područja mozga za samokontrolu. Fokus koji osjećate tokom trčanja prenijet ćete i na ostale dnevne zadatke i tako se lakše boriti sa umorom i manjkom motivacije.

Možda se sve ovo čini ako preveliki zalogaj uz ostale obveze jednog studenta. Pola sata laganog trčanja dnevno može samo koristiti u uspješnijem ostvarenju tvojih drugih ciljeva.

Vaši komentari

Banner