DR. MARKOTIĆ I COVID 19: Utjecaj dužinskih treninga na imunitet trkača

Prilično su česte rasprave što znači smanjiti volumen i intenzitet treninga, kada to učiniti, kako to učiniti, što za koji nivo trkača podrazumijeva i sl. Neću se petljati, niti pisati o tome, previše je individualno i izaziva dosta rasprava (a ni istraživanja nisu daleko odmakla).

9199
Banner
Banner
Banner

Kao i sve ostalo vezano uz trčanje, i po pitanju imuniteta je također sve dosta individualno. Smatram kako nikada nije bilo važnije dati valjan ili barem približno valjan odgovor.

Neću pisati o vrstama imuniteta, niti kako se naš organizam bori s raznim infekcijama i stresovima. Postoji više razvijenih grana vezanih uz imunologiju i besmisleno je u jednom kratkom članku objašnjavati nešto tako komplicirano. Ipak uzmite u obzir kako je naš imunološki sustav jedan veličanstven stroj koji nas svakodnevno brani i održava na životu.

Siguran sam, što god da napišem, kako će to potaknuti rasprave, kod nekih će pobrati simpatije, a kod nekih će pobrati negativne kritike. Rasprave su dobra stvar, u svakom slučaju, posebno one konstruktivne, iz kojih učimo i rastemo. Stoga, budite slobodni ostaviti argumentirane komentare na objavi, ispod članka, poslati putem e maila redakciji, prokomentirati samnom kad me sretnete na nekoj od utrka na jesen.

Kroz tekst ovog članka provest ću vas kroz nekoliko dokazanih činjenica izdvojene znanstvene publikacije, a koja je vezana uz imunitet trkača (u ovom istraživanju rekreativnih trkača maratonaca). Pozitivni učinci trčanja na imunitet se istražuju i prezentiraju već nekoliko desetljeća. Manja pažnja obraća se na narušavanje imuniteta kod trkača, kada se isto događa i kako djeluje na organizam trkača.

Respiratorne infekcije

Respiratorne infekcije su česte nakon napornih vježbi, kada se salivarni (tzv. Imunitet pljuvačke/sline) može promijeniti. Cilj istraživanja bio je utvrditi promjene u imunitetu pljuvačke nakon maratona i povezanost s infekcijama donjih dišnih puteva kod zdravih neelitnih trkača maratonaca. U studiju je uključeno 47 zdravih trkača maratonaca (28 muških i 19 ženskih) koji su istrčali Barcelona maraton 2016. g. Slina/pljuvačka i uzorci krvi su uzeti dan prije maratona i dva dana nakon istrčane utrke. U prosjeku su trkači trenirali šest i pol sati tjedno, imali su uredan BMI, a prosječna dob bila je 39 godina.

Osam sudionika (17%) prezentiralo je simptome infekcije donjeg respiratornog sustava tijekom 2 tjedna praćenja. Otkriveni su viši nivoi lizozima nakon trke kod trkača sa infekcijom u odnosu na one bez infekcije. Smanjenje nivoa lizozima u slini, Groα i Groβ nakon trke primijećeno je kod onih trkača koji nisu razvili infekciju u usporedbi s baznim nivoima. Nivoi Groα u slini bili su u korelaciji s brojem/razinom bazofila u krvi, a nivo lizozima u slini korelirao je s brojem/razinom leukocita.

Zaključak

Infekcije donjeg respiratornog sustava česte su nakon maratona kod neelitnih zdravih trkača. Promjene u antimikrobnim proteinima sline/pljuvačke i hemokini povezane s prisutnošću infekcije donjeg respiratornog sustava u korelaciji su sa sustavnim obrambenim stanicama, što sugerira važnu ulogu salivarnog imuniteta u razvoju infekcije donjeg repsiratornog sustava kod neelitnih trkača maratona. Česta zabluda jeste to da trkači smatraju kako je sve u vezi trčanja individualno. Ipak, ovo istraživanje opovrgava isto, u dijelu o imunitetu. Činjenica je kako su trkači skloniji infekciji donjeg respiratornog sustava nakon istrčane dužine maratona.

Moje upozorenje u ovom slučaju jeste da ne trčite ovakve dužine u vrijeme pandemije korona virusa, što sam već više puta na različite načine isticao. Apeliram na sve trkače da u ovom slučaju ne okreću glavu i ne zatvaraju oči pred činjenicama. Korona virus je respiratorni virus koji najtežu kliničku sliku manifestira upravo zbog učinka na donji respiratorni sustav. Nemojte biti tvrdoglavi i bezrazložno se izlagati riziku da postanete dio crne statistike. Korona virus će proći, a pred nama je još cijeli život treninga, utrka, lijepih trenutaka i zajedničkih druženja. Ostanite zdravo, budite odgovorni i disciplinirani te budite primjer svojim najbližim i okolini.

Referenca analizirane studije: Cantó ERoca EPerea LRodrigo-Troyano ASuarez-Cuartin GGiner JFeliu ASoria JMNescolarde LVidal SSibila O. Salivary immunity and lower respiratory tract infections in non-elite marathon runners. PLoS One. 2018 Nov 21;13(11):e0206059.

Vaši komentari

Banner