KUĆNA IZOLACIJA TRKAČA: Kako izbjeći prejedanje?

Posebno vrijeme u kojem trenutno živimo uz držanje fizičke distance može nas sa druge strane previše približiti frižideru. Evo kako izbjeći prejedanje dok radite i boravite većinu vremena u zatvorenom.

1018
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Za većinu nas vrijeme pandemije je vrijeme kada po prvi puta radimo od kuće. Uz povišeni nivo stresa i anksioznosti frižider nam može lako postati najbolji prijatelj.

Uočavamo da i na društvenim mrežama jedna od glavnih tema i nuspojava predugog boravka u zatvorenom je upravo prejedanje. Evo nekoliko savjeta kako ostati principijelan tokom izolacije:

1. Planirajte

Kao što planirate vrijeme treninga tako morate isplanirati šta trebate jesti tokom dana. Ovo je osobito važno ako po prvi puta radite od kuće, jer trebate stvoriti nove zdrave rutine. Možete odrediti i tačne termine obroka kao i hranu koju ćete tada jesti. Dobar plan vrijedi više od pola bitke.

2. Držite se rutine

Stvorite nove kućne rutine na osnovu onih koje ste imali ranije na poslu. Održite disciplinu kroz pravilnu i uravnoteženu prehranu.

3. Pazite na hidraciju

Držite bocu sa vodom blizu sebe kako bi redovno mogli piti. To će vam pomoći da zadržite osjećaj sitosti i naravno da budete hidrirani.

4. Razlikujte oblik gladi

Prije nego se ušetate u kuhinju razmislite jeste li zaista gladni ili se osjećate stresno, anksiozno ili vam je samo dosadno pa ste “poletili” da nešto ubacite u kljun.

5. Obucite se za posao

Možda zvuči smješno i nebitno, ali upravo ležerno oblačenje dok radite od kuće može biti jedan od glavnih razloga zašto popuštate i na drugim frontovima poput prejedanja.

Rad od kuće treba nam biti prilika da prakticiramo zdraviju prehranu i stvaramo bolje navike. Često je upravo jedan od glavnih razloga uskraćivanja obroka ili nepravilne prehrane bio odlazak i žurba na posao. Sada više nemamo te izlike, i možemo se potpuno posvetiti boljoj i kvalitetnijoj prehrani.

Izvor: Trainingpeak

Vaši komentari

Banner