JUTARNJE NAVIKE: Uspostavite rutinu za energetsku stabilnost

Jeste li primjetili da kada mirno spavate i probudite se odmorni, dan vam prođe mnogo mirnije? Ili, obratno, kada imate užurbano jutro, sljedeći sati izgledaju nepovezano i intenzivno? Način na koji započinjete dan zaista postavlja pravilo za ostatak budnih sati.

1447
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Nekoliko jednostavnih jutarnjih rutina garantuje da se nećete osjećati stresno i rastreseno tokom dana.

Dakle, ako pokušavate da najbolje iskoristite vrijeme, evo nekoliko primjera loših jutarnjih navika koje biste trebali preskočiti – i koje pozitivne jutarnje navike biste umjesto toga trebali da uspostavite.

Nemojte jesti desert za doručak

To se ne odnosi samo na kolače, i ostale uobičajene namirnice koje jedete za doručak – poput vafla, žitarica i muffina – prepuni su šećera i ugljenih hidrata. Iako su ukusni, kad vam padne energija od šećera (što se desi mnogo brže nego što mislite), postaćete razdražljivi i gladni.

Umjesto slatkog, obroka sa ugljenim hidratima, isprobajte zdrav smoothie. Zahvaljujući voću, možete zadovoljiti potrebu za slakišima, istovremeno uzimajući i povrće, zajedno sa zdravom masnoćom i proteinima, putem kokosovog mlijeka, proteina u prahu, koštunjavog voća, kolagena ili drugih zdravih mješavina.

Nemojte jesti ako niste gladni

Odgajani smo da vjerujemo da je doručak najvažniji obrok tokom dana, a za neke ljude to i jeste. Drugi, međutim, radije ne jedu ujutro, a prisiljavanje da se nazor natrpavaju za doručak, vjerovatno bi nanijelo više štete nego koristi.

Ako se nađete u drugoj grupi, umjesto da se mučite zbog toga što ne volite jutarnji obrok, bolja opcija bi mogla biti povremeni post. Postoji nekoliko različitih vrsta IF-a, ali jedan od najlakših je vremenski ograničen post ili 16/8, tokom kojeg se suzdržavate od jela 16 sati (obično nakon večere do ručka) i jedete samo 8 sati u toku dana.

Pored toga što je prijatna opcija za one koji ne jedu prije podneva, povremene koristi posta uključuju gubitak težine, smanjenje upale, održavanje zdravlja srca i stabilizaciju šećera u krvi.

Ne preskačite jutarnji trening

Jutro nije za svakoga. Ali ako ste ljubitelj večernjih treninga – ili ako uopšte ne trenirate – možda biste želili da razmislite o podešavanju alarma na jutarnje sate.

Pokrenuti cirkulaciju ujutro zapravo je sjajan način da povećate nivo energije – bez kofeina. Nažalost, večernji treninzi mogu dovesti do poremećaja spavanja i besanih noći, dok prelazak na jutarnje znojenje pomaže dubljem i kvalitetnijem snu.

Uz to, jutarnje vježbe pomažu u jačanju metabolizma, sagorjevanju više kalorija tokom dana i povećanju produktivnosti. Takođe ćete vjerovatnije donositi zdravije izbore za vrijeme obroka ako ste prvo vježbali.

Da biste sebi olakšali buđenje pokušajte da napravite neke elemente svoje jutarnje rutine noć prije. To znači da spakujete ručak, pripremite odjeću za trening i završite sve druge potrebne pripreme za sljedeći dan. Smanjivanje ranih jutarnjih zadataka znači da dobijete više vremena i manje je vjerovatno da ćete odgoditi alarm i preskočiti trening.

Izbjegavajte kaloričnu jutarnju kafu

Kafa sa kapljicom mlijeka ili dvije? Dobar način za početak dana. Ali, kada svakodnevna pića sadrže gomilu šećera, vrhnja, sirupa i svih ostalih sastojaka koje premium kafe obično sadrže, lako je nakupiti kalorije, a da toga niste ni svjesni. I to i prije nego što ste pojeli neku čvrstu hranu!

Kada unesete u sebe ove zdravstvene zamke koje se maskiraju kao kafa, sav šećer i konzervansi, i dalje ste gladni, pa ćete se najesti hrane iako ste već pojeli kalorijski ekvivalent obroka (ili više). Kada to pomnožite sa svim kafama koje naručujete, brojevi kalorija se zbrajaju.

Ako vam i dalje treba jutarnje dizanje kofeinom, razmislite o kafi pomiješanoj sa zdravom masnoćom poput putera. Rezultat je šolja kafe koja nije ispunjena praznim kalorijama. U stvari, sasvim je suprotno. Dobijate energetski podsticaj za kojim žudite, dok zdrave masti zapravo čine da se osjećate siti.

Isključite ove loše navike i uskoro ćete ustanoviti da ste uspostavili najbolju jutarnju rutinu zahvaljujući kojoj vam energija neće padati tokom dana.

(Izvor: Runtastic)

Vaši komentari

Banner