NAIZMJENIČNI POST: Kako ovaj trend uklopiti sa trčanjem?

Novi trend zvan naizmjenični post ("Intermittent fasting") osvaja svijet. O čemu je riječ i da li je ovakav režim uskraćivanja hrane spojiv sa trčanjem, saznajte u nastavku.

2322
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Naizmjenični post (intermittent fasting) je suzdržavanje od hrane određeno vrijeme.

Često je glavni cilj gubitak kilograma u dužem vremenskom periodu. Neki od oblika ovoga posta su suzdržavanje od večernjeg obroka, post svakog drugog dana te metoda 16:8, koja podrazumijeva osam sati konzumiranja hrane, zatim 16 sati gladovanja.

Kao glavna dobrobit ističe se dugoročno poboljšanje zdravlja. A kao premjer se navodi ukidanje večere što pomaže zdravom gubitku tjelesne mase i poboljšanju kvalitete sna. Ovaj način posta također navodno normalizira i nivo inzulina.

Nažalost broj istraživanja je za sada nedovoljan kako bi se donijeli konkretni zaključci i puni benefiti. Ono što je sigurno jeste da ovaj način posta može poslužiti kao alternativa ostalim metodama gubljenja kilograma.

Uz trening

Kod bavljenja sportom ova metoda gubljenja kilograma sačuvala bi mišićnu masu. Međutim treba obratiti pažnju koje namirnice jesti tokom „perioda hranjenja“ te u kojim porcijama s obzirom na utrošak energije treningom. Stoga bi obroci trebali biti precizno balansirani, kako ne bi cijeli proces gubljenja kilograma usporili ili čak prekinuli zbog prevelikog unosa kalorija.

Nedostatke ovog načina posta bi mogli osjetiti kroz gubitak performansi tokom treninga. Primjerice ukoliko trenirate popodne ili u večernjim satima, ukidanjem večere regeneracija tijela bi bila ograničena zbog nedovoljnog unosa ugljikohidrata i proteina. Stoga bi svi treninzi trebali biti pomjereni u jutarnje sate, ukoliko ukidate večernji obrok.

Stvari postaju još teže ukoliko postite svako drugog dana. Tada dani kada ništa ne jedete trebaju biti dani odmora, jer nemate dovoljno energije za kvalitetan trening i regeneraciju.

Prilagodba

Preporuka je ukoliko se odlučite za naizmjeničnu post da svoje treninge prilagodite režimu prehrane tj. vaši treninzi ne bi trebali biti velikog intenziteta kada postite. Isto tako ovaj režim prehrane nije preporučiv u teškim pripremama za utrku jer povećava mogućnost povreda.

Svakako ovdje treba primijeniti individualan pristup i prilagoditi unos nutrijenata i režim posta planu treniranja.

Post nikada nije optimalno rješenje za poboljšanje performansi. Glavni mu je cilj gubitak kilograma i tu može biti efektivan. Kod rekreativnog trčanja ova metoda gubitka kilograma neće znatno utjecati na performanse ukoliko pravite maksimalno tri treninga sedmično. Svako povećanje trening plana će utjecati na smanjenje performansi, upalne procese, regeneraciju te povećati rizik od povreda.

Sve drastične promjene u načinu prehrane tokom procesa treninga trebaju biti praćene od strane sportskog nutricioniste.

Vaši komentari

Banner